Szabó Dávid
Szabó Dávid külpolitikai szakértő

Emelkedő tétek Európája

Ideje leszámolni a maradék illúziókkal is: a kötelező betelepítési mechanizmus lankadatlan erőltetése pontosan jelzi, milyen bánásmódra számíthat Magyarország és a térség a brüsszeli elitek Brexitet követő, pánikszerű vagdalkozásában. A hatalmaskodás ellen viszont kétféle orvosságunk is van: a népakarat világos kinyilvánítása és a közép-európai összefogás.

(A visegrádi négyek és Németország csúcstalálkozója.)


Vége a nyárnak, ismét csúcsra járatva pörög a magyar diplomácia: Orbán Viktor miniszterelnök az Unió jövőjére vonatkozó, négypontos javaslatcsomaggal állt elő a visegrádi négyek és Németország múlt heti, varsói csúcstalálkozóján. A négy miniszterelnök és Merkel kancellár az Európai Unió Brexit utáni jövőjét vitatta meg. Bár a találkozó ténye és az arról szóló hírek kezdetben reménykedésre adtak okot, a kancellár azóta ismét kimutatta a foga fehérjét kvótaügyben. Merkel szerint kvóta márpedig lesz, és ha rajta múlik, egyetlen ország sem választhatja meg, hajlandó-e muszlim migránsokat befogadni.

Úgy tűnik, hogy a felülről oktrojált betelepítési kvóta harcmezején minden szereplő az EU jövőjéről, irányításáról szóló csendes háborút igyekszik végleg a maga javára eldönteni. Angela Merkel stábja a német sajtón keresztül üzente meg, hogy a kancellár 2017-ben ismét ringbe száll az ország vezetéséért. A kiszivárogtatott bejelentés időzítése szemernyi kétséget sem hagy afelől, hogy a Bundesmutti személyes politikai karrierjét láncolja éppen a kvóta ügyéhez – vagy még inkább ahhoz az európai jövőképhez, melyet a betelepítés ténye és az elfogadtatás módszere egyaránt jól jellemez: a multikulturális, nemzetállamokon túllépő, Brüsszelből vezérelt európai szuperállamhoz.

A kényszerkvóta élharcosainak sorában érdemes megemlítenünk Jean-Claude Junckert, a mandátumán túlterjeszkedő brüsszeli bürokrácia megtestesítőjét, akit már csak egy efféle szimbolikus győzelem menthet meg a dicstelen távozástól. Nem véletlen az sem, hogy az európai politikát most már bizonyítottan is átláthatatlanul és aktívan pénzelő-befolyásoló Soros György intézetének budapesti vezetője terjedelmes cikkben igyekszik bagatellizálni a magyar kvótaügyi népszavazást az európai közvélemény előtt.

Ugyanakkor a Visegrádi Négyek sem tétlenkednek, hogy a kötelező kvótával szembeni elszántságukat a vezető külügyérek nyilatkozatain túl is bizonyítsák. Demonstratív értékkel bír, hogy tegnap a magyar külképviselet-vezetők szokásos budapesti értekezletén Szijjártó Péter, hazánk külügyminisztere mellett forradalmi újításként Csehország, Lengyelország és Szlovákia külügyminisztere is nyilvánosan felszólalt.

Az enumeráció végül nem lehet teljes a magyar kvótanépszavazás említése nélkül. Hiába mutat ugyanis soha nem látott egységet és erőt a visegrádi összefogás, önmagában képtelen lesz megakadályozni a föderalista, brüsszeli típusú elitek hatalmaskodását. A jó hír az, hogy Dávid kezében már ott van a parittya; a bele való kődarabot pedig, amivel a győzelmet Góliáttal szemben is képes lesz kivívni, csak a választók adhatják át neki. Magyarországon, 2016. október 2-án.