Ellenzéki smúzolás: csak a szavazóikról feledkeztek el

Összefogást, összefogást, összefogást! - újra feltették az ellenzékben a rég lejárt lemezt. Az újdonság az, hogy a Jobbik is közreműködne a produkcióban.

A balliberális ellenzék politikusait, holdudvarát 2014 óta tartja lázban az “Összefogás topic”. Néhány időközi választáson - amikor nem volt nagy tétje az egésznek - mintha működött volna a dolog, és ezekből az esetekből kiindulva arra következtetnek, hogy íme, mégiscsak nekik volt igazuk. 2015-ben Veszprémben és Tapolcán időközi országgyűlési, majd 2018 februárjában a hódmezővásárhelyi, majd ősszel a XV. kerületi polgármester-választáson tudtak győzni.  

Aztán - és közben - a nagy semmi.

Nem is érdekli őket, hogy tavaly áprilisban megtartottak egy országgyűlési választást, amikor a baloldal megint csúnyán leszerepelt, a Fidesz pedig újra kétharmaddal győzött.


 Erre is megvan egy előre legyártott balos sablonválasz: az ellenzéknek összességében annyi szavazója volt, mint a győztesnek, csak a Jobbik és az LMP különállása miatt nem született siker. Úgy tűnik, a már-már közhelyszerű megállapítással sincsenek tisztában: a politika nem matematika, az ellenzék pártjainak támogatottságát nem lehet automatikusan összeadni, most sem lehet. A posztkommunista nyugdíjas nem szavazott volna az LMP jelöltjére, ahogy az ózdi jobbikos, egykori gárdistának sem lett a szíve csücske a Magyar Liberális Párt, vagy épp Karácsony Gergely. 

Mára a Jobbikot is beszippantotta a balos tömegpszichózis, hiszen most ők is azt gondolják, hogy egy közreműködésükkel megalakuló szivárványkoalíció lenne a megoldás. Miközben ők is annak köszönhették a legnagyobb ellenzéki párti titulust, hogy úgy maradtak ellenzékiek, hogy nem ölelkeztek Gyurcsányékkal. Mostanáig.

A magukat demokratáknak kikiáltott baloldalnak ma már csupán “történelmi görcs” az antiszemitizmus, a Jobbik szerint pedig az Orbán-kormánynál Gyurcsány és Bajnai is jobban kormányzott. A baloldal ezzel a szövetséggel még a maradék antifasiszta szavazóját is képes megsérteni, a Jobbik pedig a radikálisainak inthet végleg búcsút.

A kölcsönös politikai smúzolás közben az ellenzék csupán a saját támogatóiról feledkezett meg. Az álmoskönyvek szerint egy demokráciában ez nem épp a legjobb politikai stratégia.

 

(Kép forrása: itt.)