Ellenzék: a negyven egyéni mandátum nem lenne elég

A baloldali elemzők és politikusok meggyőződése, ha a 106 egyéni választókerületből negyvenet elnyernek, megakadályozható a Fidesz-KDNP többség a parlamentben. De ez nem így van.

Egyre többen beszélnek arról a balliberális oldalon, hogy a “demokratikus ellenzéki pártok” jelöltjeinek a 106 egyéni körzetből elég negyven választókerületet megnyerni a választásokon, és máris megakadályozták a Fidesz-KDNP abszolút többségét a parlamentben.

A 2014-es választás egyéni választókerületi eredményei


Akkor vizsgáljuk meg  a kérdést tüzetesebben.

2014-ben a kormánypártok mindössze 10 egyéni választókerületet veszítettek el a választáson, és újra megszerezték a kétharmados többséget. Jó tudni, hogy a négy évvel ezelőtti, hasonló időszakhoz képest a Fidesz-KDNP most még jobban is áll a közvélemény-kutatásokban, tehát nem tűnik reálisnak az ellenzék negyven egyéni győzelme sem. De ne zárjuk ki, hogy a kampányidőszak tartogathat meglepetéseket, a politikai folyamatok néha valóban kiismerhetetlenek.

De nézzük ezt a “bűvös”, negyvenes számot. Az ellenzéki “fejszámolók” nem vették figyelembe azt a tényt, hogy a magyar választási rendszer - 1990 óta, az új választási törvény ebben nem változtatott - az egyéni választókerületekben a vesztes egyéni jelöltekre leadott, úgynevezett “töredékszavazatokat” a jelölő párt országos listájára számítja be. Tehát kompenzálja az egyéni vesztes szervezeteket.

Eszerint, ha negyven választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjei a második helyen végeznének, a kormánypárti lista akkor is gazdagodna a töredékszavazatokkal. Negyven választókerületi második hely közel félmilliónyi - átlagosan tizenötezer, egyéni jelöltre leadott szavazattal számolva -  ilyen voksot jelent, amelyet tehát az országos listához kellene hozzáadni. Ezzel párhuzamosan viszont az ellenzéki listák az egyéni körzetek megnyerése után búcsút inthetnének a négy évvel ezelőtti töredékszavazataiknak.
  
Az új választási törvény az egyéni választókerületekben a győztes pártokat jutalmazza. A balliberálisok viszont ezzel sem érnének el túl sokat a megnyert negyven választókerület után, hiszen a Fidesz-KDNP ezekben a körzetekben bizonyosan nem nagy különbséggel veszítene. Az ellenzék ebből kifolyólag nem is részesülne számottevő “maradékszavazatból” a győzelmeik után.

2014-ben a kormánypártok a 96 egyéni mellett 37 listás mandátumot szereztek. Ha most az ellenzéki remények szerint csupán 66 egyéni körzetet nyerne el a Fidesz-KDNP, a választási rendszer miatt a 37-nél biztosan több listás mandátumot szerezne, ami már eleve elegendő a 199 fős parlamentben az abszolút többség eléréséhez.     

Összességében tehát csupán negyven választókerületi egyéni ellenzéki győzelem nem lenne elég, így a Fidesz-KDNP 2018-tól továbbra is zökkenőmentesen tudna kormányozni. Mindent újra kell tehát számolni ellenzéki oldalon, hogy legalább azt tudják, mi is legyen a cél.