Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Egyre nagyobb probléma a bevándorlás

Bevándorlás-ügyben az európai közvélemény igencsak messze áll a polkorrekt politikusi nyilatkozatoktól.

Az Európai Bizottság 2014 őszi közvélemény-kutatása (Eurobarometer) szerint az európai polgárok egyre súlyosabb kihívásnak érzékelik a bevándorlás kérdését – mind saját országuk, mind az Európai Unió tekintetében. 


A felmérés szerint a bevándorlás Uniós szinten a negyedik, nemzeti szinten pedig a harmadik legtöbbet említett probléma. 2013-ban az uniós lakosság mindössze 16 százaléka nevezte meg a bevándorlást az Unió előtt álló legfontosabb kihívásként, tavaly ősszel már 24 százalékuk nyilatkozott így. Az európai polgárok súlyosabb problémának érzékelik az EU-n kívülről érkező bevándorlást, mint például a nyugdíjak, az infláció vagy a bűnözés ügyeit.

Németországban, ahol egymást érik a bevándorlás-ellenes és a tolerancia mellett kiálló demonstrációk, a legtöbben a bevándorlást nevezték meg a Németország előtt álló legsúlyosabb kihívásnak, hasonlóan Máltához és az Egyesült Királysághoz. A dánok EU-szinten az első, nemzeti szinten pedig a második legnagyobb problémának tekintik a bevándorlást.

Fontos megkülönböztetnünk az Unión kívülről érkező bevándorlást és a tagállamok közti migrációt: az európai polgárok többsége az utóbbihoz pozitívan viszonyul.  Az Unión kívülről érkezők iránt csak a megkérdezettek 35 százaléka mutat rokonszenvet, az uniós polgárok 57 százalékában negatív érzéseket kelt az EU-n kívülről érkező bevándorlás. A kutatásból kiderül, hogy az európaiak 82 százaléka támogatna további intézkedéseket, szigorúbb fellépést az illegális bevándorlással szemben.

A nyugat-európai politikai elit egy ideig még beledughatja fejét a politikai korrektség homokjába, tehet úgy, mintha a bevándorlás csak néhány radikális párt témája lenne, de a választópolgárok akaratával szembemenni hosszú távon reménytelen vállalkozás. Ezért mind erkölcsi, mind intellektuális, mind politikai értelemben itt lenne az ideje, hogy Európa vezetői szembenézzenek a valósággal: az európai polgárok nem multikulturalizmusra vágynak, hanem arra, hogy megőrizhessék a szüleiktől, nagyszüleiktől örökölt életformájukat és értékeiket, és továbbadhassák azokat gyermekeiknek és unokáiknak. Minden más csak mellébeszélés.