Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Egy mítoszgyáros története

Uj Péter 2011-ben hagyta ott az Index főszerkesztői székét, azonban még hosszú ideig az Index.hu Zrt. igazgatósági tanácsának tagja maradt. Akkoriban még meglehetősen szűkszavúan fogalmazott távozása okairól, hangsúlyozva, hogy nem politikai nyomásra hagyta ott az Indexet.

„Saját elhatározásból, közös megegyezéssel jövök el.” – mondta 2011 szeptemberében. Az év novemberében megerősítette, hogy nem politikai okokból távozott: „Elfáradtam, nem volt kedvem már csinálni, úgy éreztem, hogy amit szeretnék, egyszerűen nem fogom tudni végigvinni ebben a légkörben, ami, még egyszer mondom, nem politikai természetű volt elsősorban: a szervezet bizonyos változásai, néhány ember távozása, ilyenek vezettek a lemondásomhoz.”

Ezt követően hosszú ideig nem szólalt meg a témában, hiszen több hónappal, vagy évekkel később már lecsengettnek tűnt a történet. Uj Péter 2013-ban útnak indította a 444.hu-t, és már senkit sem foglalkoztatott a kérdés, hogy hogyan és miért távozott az index.hu-tól.


Néhány évvel a történtek után azonban Uj Péter újra előrukkolt a témával, és vissza-visszahozta távozásának körülményeit. A Simicska-befolyást pedzegette már 2016-ban is, amikor azt mondta:  „Az Indexet bezabálta szépen ez az oligarchikus genyó. (…) Ebbe tönkre is ment az eredeti Index, el kellett adni. Így aztán ki is került a kezünkből a cég, kikerült az irányítás, és aztán (…) már törvényszerűen csúszott bele ebbe a ganéba.” 2017-ben még konkrétabban fogalmazott„A 444 pont azért jött létre, pont azért dezertáltak újságírói az egyre inkább oligarchahálóba kerülő Indextől, hátrahagyva hosszú évek munkáját, biztos megélhetést, hogy megtarthassák szabadságukat, és úgy készíthessenek újságot, ahogyan szeretnének, ne szóljon bele se sarokba szorított tulajdonos, se más.”

Most, lassan hét évvel azután, hogy távozott az index.hu főszerkesztői pozíciójából, már teljesen világosan Simicska Lajost teszi felelőssé döntéséért. A 444.hu ötödik születésnapja kapcsán írt cikkében kifejti: „Ez volt a cél, megmenteni magunkat a nyálkás, oligarchoid csápok fojtófogásából, ezért szöktünk el az Indexből, és kezdtük újra. Szinte az egész életünket. […] Bolond idők jártak, tán igazak sem voltak: Lajos még Viktor jobb- és balkeze volt egyszerre, és át-átölelte az Index tulaját, aki nagy állami bulikra utazott a független sajtó dicsőségére.”

Három héttel ezelőtt újabb magyarázattal állt elő, ami köszönőviszonyban sincs az előző kijelentéseivel. Ebből az derül ki, hogy már 2008-ban is súlyos nyomás nehezedett rá az Indexnél: „Rajtam már 2008 óta folyamatos nyomás volt a szerkesztőség részéről, hogyha a Spéder megpróbál erősebben beleszólni a tartalomba, akkor itt azonnal lázadás lesz.” Később pedig a lapot „elrabolták, eltérítették”: „2010 decemberében, amikor a Spéder azt követelte rajtam, hogy ő azonnal bármikor beavatkozhasson az újság tartalmába, és állítsak fel egy olyan rendszert, amiben ő bármikor kivehet anyagokat, meg bármikor betehet anélkül, hogy bárki tudná, hogy ő az…”

Hogy miért beszél ennyit Uj Péter az index.hu-tól való, jó pár évvel ezelőtti távozásáról, az rejtély. Ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy a történet az évek során miért alakul egyre inkább egy szokványos munkahelyi megcsömörlés esetéből a Simicska Lajos oligarcha elleni lázadássá. Egyáltalán, melyik verzió fedi a valóságot? Uj Péter egyszerűen váltani akart, vagy Simicska Lajos befolyása elől menekült? Esetleg már 2008-ban is az oligarchák ellen küzdött, de azért még évekig ott maradt az Indexnél?

A kérdések pedig csak további kérdéseket szülnek. Hogyan lehetséges, hogy Uj Péter Simicska Lajos miatt távozott az Index főszerkesztői székéből 2011-ben, amikor Simicska csak 2014 februárjában szerzett opciós jogot az online hírportálra? Már 2011-ben is ő uralta a lapot? Ha Uj Péter 2011-ben is a Simicska-befolyás miatt jött el, akkor ezt miért tartotta titokban éveken át? Miért nem tájékoztatta az olvasókat és saját munkatársait? Miért várt éveket a valóság feltárásával?

Uj Péter története egyszerűen nem kerek. Lehetséges, hogy hitelességi válsággal küzd – hiszen az Indexet otthagyva létrehozta annak konkurenciáját, a 444.hu-t – de ne felejtsük el, hogy jelenlegi lapjának is van finanszírozója. Míg Simicska Lajost nem tűrte el Uj Péter, addig Soros György befolyása most nem zavarja. Vagy lehet, hogy pár év múlva, amikor távozik a 444.hu-tól, azt meséli majd sírós hangon, hogy milyen nehéz időszak volt, amikor Soros beültette az embereit a 444.hu-t üzemeltető cég vezetőségébe.

Jól látható, hogy Uj Péter össze-vissza beszél. A folyamatosan változó sztorijában csak egy állandó pont van: a saját emberi nagysága. Miközben a 444.hu főszerkesztője a sajtószabadságról szónokol, valójában csak a saját szobrát fényesíti.

 

(Kép forrása itt.)