Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Dübörög az álhírgyár

Nincs olajozottabb gépezet a német sajtónál.

“A kisebbségek ellen rendszeresek a pogromszerű zaklatások az országban.” – állítja a ZDF német közszolgálati televízió Magyarországról. Ez már a sokadig hazug cikke a német sajtónak hazánkról, az elmúlt hét évben a legképtelenebb állításokkal találkozhattunk Magyarország kapcsán a német médiában. Voltunk már „Führerstaat”, „Kiüresített demokrácia” és „Fidesz-diktatúra” is. A német sajtó „exkluzív” módon számolt be a titkos Fidesz-Jobbik koalícióról, a magyar kormány fasisztoid nyelvezetéről és antiszemitizmusáról.

A rágalmak sora szinte végtelen, a német média igazi fake news gyárként működik.


Nehéz eldönteni, hogy mi a célja ezeknek a cikkeknek. Vajon a kattintás-számot akarják növelni, vagy az erkölcsi fölénybe-kerülés látszata és a legendás, szűnni nem akaró német bűntudat mozgatja őket? Talán mindkettő.

A fentiek fényében különösen meglepő, hogy az európaiak közül a németek bíznak az egyik leginkább a tömegmédiában. A Századvég Alapítvány 2017-es, az Unió 28 tagállamában készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a németek médiába vetett bizalma az egyik legmagasabb az Európai Unióban. Összességében a németek 67 százaléka bízik a mainstream médiában, miközben az európai átlag mindössze 52 százalék. Ráadásul (a fenti értéken belül) a németek 15 százaléka „teljes mértékben” megbízik a tömegmédiában – ez a második legmagasabb érték Európában.

Mindez sok mindent megmagyaráz Németországgal kapcsolatban.

 

(Kép forrása itt.)