Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

De miért éppen két év?

A Demokratikus Koalíció hétvégi kongresszusa csaknem érdektelenségben fulladt. Gondolhatnánk, hogy amikor CCCP-trikós szónokok veszik birtokba az utcát, még Gyurcsánynak is erőlködnie kell, hogy áttörje az ingerküszöböt.

A valóság azonban az, hogy Gyurcsány fellépése elsősorban a saját közönségének és nem a széles nyilvánosságnak szólt. A legfőbb célja az volt, hogy életben tartsa a radikális baloldali választók hitét, reményét és cselekvőképességét a következő választásokig. Alighanem az előrehozott választások belengetése is ezt a célt szolgálja. Gyurcsány szerint ugyanis 2016 végéig ki kell kényszeríteni az előrehozott választásokat.


De miért éppen a következő két évben látja kivitelezhetőnek Gyurcsány a kormánybuktatást? Miért nem az előttünk álló egy vagy három évben? És egyáltalán, miért jelölt meg időtávot? Ennek egyik oka lehet, hogy 2016 őszén választásokat tartanak az Egyesült Államokban és a jelek szerint az Obama-adminisztráció, amely nem csinál titkot abból, hogy a magyarországi ellenzéket támogatja, két év múlva leköszön. Egy 2017-től regnáló republikánus kormányzat alatt a magyar baloldal valószínűleg nem élvezne olyan támogatást, amelyet most a demokratáktól kap. Az a magyar baloldali véleményformáló kör, amely szinte hazajár a washingtoni demokratákhoz, egy republikánus kormányzat alatt hűvösebb fogadtatásra találna.

A magyar ellenzék politikai órája tehát másképp jár. Ha változásokat akarnak elérni, ahhoz még két évig fúj a washingtoni hátszél. A következő két év kritikus lesz a számukra.