Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Civilek mucsán

Ökörhúgyszagú, primitív, kulturálatlan, barbár népség. Így tekint a balliberális értelmiség az Orbán-kormányra és a Fidesz-szavazókra, és ezt nem is rejtik véka alá.

Felsőrendűségi komplexusuk már önmagában is megmosolygtató, hiszen hosszú ideje nincsenek abban a helyzetben, hogy ők mondják meg, mi a kultúra része, és mi nem. Különösen komikus, amikor másokon gúnyolódva éppen róluk derül ki, hogy még annak a minimális tudásnak sincsenek a birtokában, amit egy magát a kultúrában jártas értelmiséginek valló, a tv-ben nyilatkozó embertől elvárhatnánk.

Éppen ez történt az ATV Civil a pályán című műsorának november 10-i adásában. A műsorvezető Fiala János vendége Rangos Katalin újságíró, egyetemi tanár, Lampé Ágnes újságíró, Borgula András rendező, a Gólem Színház alapítója, valamint Magyar György ügyvéd voltak. Ahogy az a baloldali értelmiségi-beszélgetős műsorokban lenni szokott, a téma hamar Orbán Viktorra terelődött. A műsorvezető a miniszterelnök sanghaji beszédéből idéz egy számára mulatságos részletet (Civil a pályán, 1. rész, 15:43-tól): Orbán Viktor beszédében a besztercebányai születésű Hudec László építészről tett említést. Ez pedig nem csak a műsorvezető, hanem a vendégei számára is rendkívül tréfás. Mint kiderül, egyikőjük sem tudja, kicsoda Hudec László, sőt, meg vannak róla győződve, hogy egy „senki”. A nevét viszont vicces hangzásúnak találják, és vagy két percig röhögcsélnek a magyar kormányfő menthetetlen provincializmusán.


Miközben épp a saját szegénységi bizonyítványukat állítják ki nagy lelkesen.

Hudec László építész ugyanis világhírű. Ő tervezte Sanghaj legfigyelemreméltóbb épületeinek jelentős részét. Többek között a Nagy Színházat, a posztmodern Zöld Házat, több templomot és iskolát, egy kórházat, valamint a Park Hotelt, amely olyan ikonikus épülete lett a városnak, mint Párizsnak az Eiffel torony. Ha valaki, akkor Hudec László biztos ott van a valaha élt öt legfontosabb magyar építész közt. 

Rangoséknak erről fogalmuk sem volt, csak reflexből lemucsaizták a miniszterelnököt, amivel épp ők váltak szánalmasan provinciálissá. Tegyük hozzá, nem először.