Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Ciprasz és a vörös farok

Ciprasz egyszerre küzd Görögország és személyes politikai túléléséért. Meglepő, de az utóbbiban jobban áll.

Miközben az hitelezők újabb 86 milliárd eurót szavaztak meg Görögországnak, amivel további fél évre megmentették Európa délkeleti határvidékét az összeomlástól, aközben Alexisz Ciprasz újabb manőverbe kezdett, hogy megszilárdítsa hatalmát. Várhatóan szeptember 20-án előrehozott választásokra kerül sor Görögországban.


Aki azt gondolná, hogy a megszorítások ügyében 180 fokos fordulatot végrehajtó Cipraszt és kormányát alig egy hónap múlva elsöpri a görög népharag, az nagyot téved. A helyzet egyelőre inkább fordított: Ciprasz készül elzavarni pártja, a Sziriza rebelliseit, akik a megszorítások ellen szavaztak a parlamentben. Bár a választásokig még egy hónap van hátra, ami nagy idő egy olyan instabil ország esetében, mint Görögország, a jelenlegi felmérések alapján Ciprasz jó eséllyel megerősödve kerülhet ki a választásokból. Mind pártja, mind pedig személye a helyzethez képest magas támogatottsággal bír. Hogy mindez hogyan lehetséges?

Egyrészt a választók a kialakult állapotokért a 2014 előtti politikai elitet hibáztatják és kevésbé a Szirizát és annak vezetőjét, Cipraszt. A helyzet tehát a következő: a régi, lejáratódott politikai elitet megtestesítő párt (Új Demokrácia), amelyik elvileg képes lenne átvenni az ország irányítását, nem hiteles a választók számára. A Sziriza szintén hiteltelen, hiszen alig két hónapja lényegében feladta a programját, viszont képes volt megegyezni a hitelezőkkel. És ez most sokat nyom a latban, hiszen jól látható, hogy a görögök mindenáron szeretnék elkerülni a felfordulást, a status quo fenntartása pedig a Sziriza felé billenti a mérleg nyelvét.

(Alexisz Ciprasz)

Ha minden így marad és bejön Ciprasz számítása, akkor kora ősszel új kormányt alakíthat, hogy levezényelje az Unió (értsd: Németország) által diktált megszorításokat. Ciprasz karrierje folytatódik, a baloldali megújhodásnak azonban egy időre befellegzett. Hiába na, a róka is a csapdában hagyja a farkát, hogy mentse az irháját.