Máthé Áron
Máthé Áron történész

Nem Vasfüggöny, hanem határzár

A Vasfüggöny a totális diktatúrák országait választotta el a szabad világtól, az épülő határzár pedig pedig a rend és a törvény világát a káosztól.

Bizonyára mindenki emlékszik még tanulmányaiból a „limes” kifejezésre. Vajon a rómaiak kirekesztő módon jártak-e el, amikor szigorú határzár – a limes – segítségével tartották távol az összefoglalóan Barbaricumnak nevezett területek lakosságát?

Természetesen mint minden történelmi példa, ez is sántít. Egyvalami azonban bizonyos: a limes a maga korában azokat a területeket védte, ahol a rendezett viszonyrendszer és a viszonylagos jólét uralkodott. Az is egy hasonló mintázat, hogy a bebocsátást békésen vagy erőszakosan követelő népeket nem különösebben érdekelte, hogy miért és hogyan jött létre az állapot, amelynek áldásaiból részesülni kívántak.

Ma a világon számos helyen építettek kerítést egy-egy ország határán. Ezek egy része kifejezetten határvédelmi célokkal épült – ilyen például az izraeli fal, de ilyen lesz az EU által is finanszírozott vizesárokkal és lőtornyokkal cifrázott rendszer az orosz-ukrán határon – más része viszont azért, hogy az illegális határátlépők rohamát feltartóztassa. Ilyenről beszélhetünk az Egyesült Államok esetében, ahol a mexikói határon épült 6 méter magas kerítés. Egy ugyanilyen céllal épült szögesdrót kerítés létezik a bolgár-török határon is, amely egyúttal az Európai Unió határa is. De említhetnénk Ceuta és Melilla kerítéseit is.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely