Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

70 milliárd euró? Uniós hitel? Ukrajnának?

A “nagy” ukrán ellentámadás sikere elmarad a várttól, a háború elhúzódik. Mivel az USA-ban jövő novemberben elnökválasztás lesz, és valós esélye van egy politikaváltásnak, Brüsszel felkészül arra, hogy négy évig akár Washington nélkül finanszírozza az ukrán háborút. Miközben Lengyel- és Magyarország még az előző közös hitel rájuk eső részét sem kapta meg, a globalisták az uniós adófizetők pénzét nyakló nélkül öntenék Ukrajnába.

Másfél éve tart a háború, és nem látszik a vége. Most (még) mindkét fél a harctéren akarja pozícióját javítani, így fokozzák háborús erőfeszítéseiket. Jelenleg az oroszok vannak jobb helyzetben. Mivel az ukránok támadnak, és a támadónak kell 3:1 erőfölényben lennie, az orosz húsdaráló komótosan pusztítja az ukrán élőerőt és felszerelést. Zelenszkij ukrán elnök valamiért görcsösen ragaszkodik Bakhmut városához, így az ukrán hadsereg felaprózva erejét, itt és délen (a Bradley térnél, Zaporizzsja megyében) támad. Az ukránok az első orosz védelmi vonal elérésére vetik be azt a stratégiai tartalékot, amit az Azovi-tengerig tartó áttörésre tartalékoltak.

Az oroszok kivárják az ukrán ellentámadás végét, elvégre a tíz legértékesebb ukrán nehézdandárból nyolc már a Dnyepertől keletre amortizálódik, így ezek teljes felőrlése után — de még az októberi esős időszak előtt — adja magát egy orosz ellentámadás (pl. Harkov és Szumi irányába), vagy a felötlő hadviselés folytatása. A háború tehát folytatódik, jobb esetben befagy. A politikai üzem viszont megy tovább.

A béketárgyalás olcsóbb lenne