Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Dübörög az álhírgyár

Nincs olajozottabb gépezet a német sajtónál.

“A kisebbségek ellen rendszeresek a pogromszerű zaklatások az országban.” – állítja a ZDF német közszolgálati televízió Magyarországról. Ez már a sokadig hazug cikke a német sajtónak hazánkról, az elmúlt hét évben a legképtelenebb állításokkal találkozhattunk Magyarország kapcsán a német médiában. Voltunk már „Führerstaat”, „Kiüresített demokrácia” és „Fidesz-diktatúra” is. A német sajtó „exkluzív” módon számolt be a titkos Fidesz-Jobbik koalícióról, a magyar kormány fasisztoid nyelvezetéről és antiszemitizmusáról.

A rágalmak sora szinte végtelen, a német média igazi fake news gyárként működik.


Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Fegyverkezési hullám

Ha sem az Európai Unió, sem a nemzeti kormányok nem védik meg polgáraikat, akkor az európaiak magukat fogják megvédeni.

Az Európát sújtó migrációs krízis évek óta a kontinens belpolitikáját alakító egyik legfontosabb tényező. A 2015 tavaszán-nyarára kibontakozó illegális bevándorlási hullám mára jelentősen átrajzolta Európa politikai térképét. Az elmúlt években gyakorlatilag nem volt olyan választás az Unió tagállamaiban, ami ne ment volna gyökeresen szembe az elmúlt évtizedek tapasztalatival és a szakértők sziklaszilárd jóslataival.

(Kép forrása: itt.)


Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Merre tart Európa?

Európa változik. Az utóbbi években radikálisan megváltozott a kontinens, mind geopolitikai, mind belpolitikai törésvonalak tekintetében. Ezeket a változásokat vizsgálja a Századvég Alapítvány Európa összes országát lefedő kutatása.

Az olyan globális jelleggel bíró események, mint az éghajlatváltozás, modern kori népvándorlás, terrorizmus, gazdasági válságok, jól látható módon nyomot hagytak Európán.

A Századvég Alapítvány a Project 28 kutatás keretében célul tűzte ki, hogy feltérképezze és megértse ezt a változást, amely jelenleg is formálja kontinensünket. Talán még soha ilyen nagyléptékű társadalomtudományi kutatás nem zajlott Magyarországon: 28 ország 28 ezer állampolgárát kérdeztük meg a legfontosabb európai kérdésekről, országonként 1000-1000 fő bevonásával.

Az európai közvélemény az Uniót érő külső és belső kihívásokkal együtt változik. A korábbi évtizedek során kialakuló, illetve befagyó törésvonalak egészen új tartalommal töltődtek fel az utóbbi néhány évben. Új politikai pártcsaládok nőnek ki a semmiből, míg korábbi, több évtizedes – belpolitikai tekintetben megkerülhetetlen – pártok tűnnek el szinte nyomtalanul. Az osztrák belpolitikát az 1950-es évektől meghatározó két nagy párt közül 2016-ra egyik sem jut be az elnökválasztás második fordulójába. Nagy Britannia népszavazással utasítja el az EU-s tagságot, Unió szerte felemelkedőben vannak a magukat euroszkeptikusként definiáló pártok. Európa változik.