Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Prigozsin Walhallában, Wagner Afrikában

“200-as szállítmány, egyek vagyunk” — Jevgenyij Viktorovics Prigozsin nem félt a haláltól, vagy legalábbis úgy tett, amikor csoportja jellegzetes halálfejes emblémája mellé a halott katonák szállításának szovjet kódjából készített mondatot tűzte zubbonyára. A 62 éves zsoldosvezér már Walhallában, vagy a pokolban várja merénylőit és azok megbízóit, ám a Wagner-csoport ötezer “muzsikusa” továbbra is Afrikában van. Egzotikus körkép.

Prigozsinnak és a Kremlnek nagy tervei voltak Afrikában, elvégre ott most nagyot tudnak ütni a gyengülő Európa egyik leggyengébb hatalmán, a közös valuta egyik vesztesének számító Franciaországon, amely már eddig is különutas véleményt fogalmazott meg a háború, az USA-hoz fűződő viszony, vagy a Kínáról való leválás kapcsán.

A július végi 2. Oroszország-Afrika csúcstalálkozóra a Nyugat nyomására kevesebb afrikai ország vezetője látogatott el, ám a Wagner-csoport kirakatembere így is sok tárgyalást tudott folytatni. Miután Putyin elnök a Walkür hadműveletet mintázó zendülés után “megbocsátott” neki és társainak, azok a Wagneresek, akik nem akartak a hadseregbe átigazolni, Fehéroroszországban, vagy Afrikában dolgozhattak tovább a halálfejes zászló alatt. És Afrikában bőven van feladatuk.

Nagy tervei voltak Afrikában


Galló Béla
Galló Béla politológus

A Prigozsin-eset

A tisztázatlan politikai halálesetek száma kötetekre rúg, a hatalomittas moho sapiens az ősidők óta gyakorolja ezt a műfajt. Tudjuk, annak idején Attila is tisztázatlan körülmények közt hunyt el, sőt neki még a sírja sincsen meg, azt is olyan jól konspirálták. Boldogult ifjabb koromban pedig az volt a globális talány, hogy „Ki ölte meg Kennedyt?”. KISZ-támogatással ezzel a címmel még egy politikai slágerféle is született róla, s annak a refrénje telibe meg is válaszolta a nagy kérdést: „Nem tudja senki, vagy aki tudja, az hallgat.” Szóval a KISZ már akkor is hajszálpontosan a fején találta a szöget.

És itt van most ez a Prigozsin-eset. KISZ viszont nincs már, hogy megfejtse ezt a rejtvényt is, saját kútfőnkre kell tehát hagyatkoznunk.

Jevgenyij Viktorovics, Isten nyugosztalja, „nehéz sorsú, de tehetséges ember volt, aki súlyos hibákat követett el”, maga Putyin elnök mondja most ezt róla, és ő csak tudja. Régi barátság ez, Prigozsin egykor a szakácsa volt, és nem árt, ha a szakácsával jóban van az ember, pláne, ha politikus.

Persze Putyin bizonyára Prigozsin hibái közé sorolja, hogy úgy két hónapja puccsot kísérelt meg ellene, nem túl sikeres puccsot, de azért puccsot. Aztán valahogy mégis helyreállt a „rend”, látszólag elsikálódott az ügy. Prigozsin megígérte, hogy ilyesmi többet nem fordulhat elő, nem fog hibázni többé, Putyin meg úgy tetszett, elfogadta.  


Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Nem Puccini, hanem Walkür!

A hétvégén olyan történt Oroszországban, amire harminckét éve nem volt példa. A világ azóta is találgatja, hogy mi történt? Államcsíny? Katonai puccs? A Wágner-csoport és a Kreml közötti gyors megállapodás egyre inkább arra enged következtetni, hogy egy stressztesztnek és hűségpróbának voltunk szemtanúi. Egy sikeres Walkür-hadműveletnek.

Utólag mindig okosabbak vagyunk. A hétvégi események mára jól magyarázzák Jevgenyij Prigozsin drámai hangú közösségi videóit, amelyekben a bahmuti csata hevében azt kérte számon az orosz hadvezetésen, hogy kevés lőszert biztosít harcosainak, akik emiatt komoly emberveszteséget szenvednek. Az igazsághoz tartozik, hogy akkoriban minden orosz egység kevesebb lőszert kapott, elvégre az ukrán ellentámadás elhárítására tartalékoltak. Ez még nem zárja ki persze azt, hogy a hadvezetés és a Wágner közötti viszály miatt is akadozott az utánpótlás.

Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy a július elsejei határnap felgyorsította az eseményeket. A különböző zsoldos csoportoknak addig kell szerződniük az orosz védelmi minisztériummal, amit a csecsenek megtettek, ám a Wágner a kisebb zsold és mozgásszabadság miatt elutasított. Szerződés híján Prigozsin nem kapott volna pénzt, így nem tudta volna zsoldosait fizetni, így lépnie kellett. Elrettentő példaként ott lebeghetett előtte Albrecht von Wallenstein herceg példája, akit a harmincéves háborúban (1634) hasonló helyzetben saját zsoldosvezérei árultak el.


Galló Béla
Galló Béla politológus

Ki fizeti Prigozsint?

Az alábbi véres librettó zenéjét tankok zúgása, s egyéb harci zajok szolgáltatják, talányos cselekményének vázlatát pedig a következőképpen foglalhatjuk össze.

1. felvonás

Jevgenyij, egykor a nagy Leninről elnevezett, de ma már Szentpétervárrá „visszaszürkült” városban élő vendéglős és lottóárus, a nagy szovjet összeomlás tartós zűrzavarában megismerkedik Vlagyimirral, akivel nyomban össze is barátkozik. S miként barátok közt ez gyakori szokás, kölcsönösen szívességeket tesznek egymásnak, hiszen Jevgenyij remek üzletember, Vlagyimir meg sokat tudó, nagyralátó politikus, köztük úgy megy ez, mint a karikacsapás.

Jevgenyij vendéglős egyszer csak úgy dönt, mint katonai vállalkozót is kipróbálná magát, végtére az üzlet az üzlet, hátha. Hadtáposból ezzel rögtön vezénylő tábornokká avanzsálna, ami azért még Napóleon korában sem volt mindennapi karrier, pedig ott aztán kéznél volt a marsallbot. Vlagyimir azonban ebben is támogatja őt, noha a hatályos orosz regulák elvileg tiltják az ölőipari magánvállalkozást, lévén az rendszerint állami monopólium. De mikor amúgy is a hálózatosodás korát éljük, s ez a Jevgenyij meg olyan rendes cselovek, miért ne alapíthatna ilyet? Ha valaki, ő tényleg alkalmas rá, picit szemet hunyunk, illetve amolyan „kivétel erősíti a szabályt” alapon kezeljük majd a dolgot. Szóval da. Legyen.

És hamarosan lőn egy paramiltáris, börtönökből is toborzott maszekhadsereg, kellő szerénységű kicsinyítő képzővel, a Wagner csoport.