Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Putyin végig csak játszott Bidennel – elemzés

Terjedelmes geopolitikai elemzést jelentetett meg a Politico amerikai internetes portál tengeren túli kiadása az orosz-ukrán konfliktusról. Az írás azért különösen érdekes, mert sorra veszi azokat a diplomáciai és stratégiai hibákat, melyek a háború kirobbanásához vezethettek és kitér arra is, hogyan változhat meg az eddig ismert világrend. Most röviden összefoglaljuk a cikk főbb megállapításait.

A cikk kiindulópontja, hogy Joe Biden amerikai elnök – aki Barack Obama elnöksége alatt alelnökként tevékenykedett – több, mint két évtizede nem kedveli Vlagyimir Putyint, és nem bízik benne. Személyes ellenszenvére jellemző, hogy még olyan kijelentést is tett, hogy „az orosz elnöknek nincs lelke”.

Mégis, az elmúlt évben Biden többször is megpróbált észérvekkel hatni az orosz elnökre. Amikor tavaly júniusban Genfben találkoztak, Biden sürgette Putyint, hogy vessen véget az Ukrajna elleni évek óta tartó agressziójának és ne tegye kockára a hitelességét. Még tavaly decemberben is, amikor Putyin katonák tízezreit vonta össze az orosz-ukrán határ mentén, Biden arra kérte az orosz elnököt, hogy térjen vissza a diplomáciához.


Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Lista a nyugat alkonyáról

A Politico minden évben összeállít egy listát arról a 28 személyről, akik szerintük a következő évben döntő befolyással lesznek Európára. Az amerikai magazin a minap tette közzé 2019-es névsorát, ebből szemezgetünk a továbbiakban.

Heli Tiirmaa-Klaar észt miniszterasszony fő törekvése, hogy „megakadályozza az elnyomó kormányzatokat az agresszió és háborús aktusok online elkövetésében”. A miniszterasszony a valaha volt legkeményebb kiber-védelmet építi, hogy hazáját ne lehessen meghekkelni. Ha valamitől, akkor ettől, és még két feltelepített vírusírtótól tutira megrokkan Putyin.  

Szerepel a listán Martin Selmayr, Merkel strómanja is, akit idén márciusban egy egyszerű puccsal betonoztak be az Európai Bizottság főtitkári pozíciójába, miután a demens Juncker valószínűleg már a nevét se tudja aláírni.


Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Európa új vezetője

Akárhogy is, Orbán hosszú idő után visszarakta Magyarországot a világpolitika térképére.

Nagyjából egy éve írtam egy bejegyzést arról, hogy Európában fájóan kevés karakteres, nagyformátumú politikus van. Arctalan tucatemberek ülnek vezető pozíciókban, egy olyan időszakban, amikor Európa válságos periódust él át.

Azt is írtam, hogy Orbán az egyik üdítő kivétel, aki azonosítható politikai karakterrel rendelkezik. Kaptam ezért hideget, meleget. Néhány kritikusom igyekezett bebizonyítani, hogy Orbánt a kutya sem ismeri Európában, ami ha igaz lenne, az különösen Soros György kitartottjainak fájhatna azok után, hogy mekkora erőfeszítést tesznek, hogy a magyar miniszterelnököt lejárassák külföldön.

Most a Politico című hetilap európai kiadása jutott arra a következethetésre, hogy Orbán Európa meghatározó politikusa. A kontinens 28 meghatározó közéleti személyisége közé választották a magyar miniszterelnököt. Nem is akárhová. Rögtön az első helyre.