Offshore – van megoldás

Amennyiben sikerülne felszámolni az adóparadicsomokat, egy átlagbérből élőnél éves szinten 180 ezer forinttal több jövedelem maradhatna.

A Panamai papírok nyilvánosságra kerülését követően 300 neves közgazdász az aláírásával ellátott nyílt levelet nyújtott át a világ vezetőinek, melyben az adóparadicsomok megszüntetését követelik. Okkal merül fel a kérdés, hogy ha az adóparadicsomokba a fejlett világból viszik a pénzüket a vagyonosok, miért is kell győzködni a (fejlett) világ vezetőit az adóparadicsomok megszüntetéséről?

(Kép forrása: itt.) 


Buda-Crash

A nagy pilótajáték.

Van két Józsink.

Józsi1 – nevezzük így – menzát vezet. Minden nap nála ebédelek, mert Józsi olcsó és ízletesen főz. Józsi1 dönthet úgy, hogy olcsóbb alapanyagokból dolgozik, esetleg romlott ételt kínál – sok sóval elmegy alapon. De ha egyszer elrontom a gyomrom, lehet soha többet nem megyek hozzá. A visszacsatolás azonnali. Ezt Józsi1 is tudja.

Józsi2 ígéretet árul. Ha nála helyezem el a pénzem, magasabb hozamot realizálok. Mutat mosolygós, elégedett ügyfeleket és magas hozamokat a múltból. Az elégedett ügyfelek egy reklámügynökség fotó-katalógusából valók, a hozamok fiktívek. De ez nem derül ki azonnal, ugyanis amíg özönlenek az ügyfelek, addig nincs baj a kifizetésekkel, az újonnan befektetők pénzéből ki lehet fizetni a régieket. Ezt nevezik pilótajátéknak. A visszacsatolás nem azonnali, sőt… Ezt Józsi2 is tudja.