Már megint a csalók jártak jól?

Az offshore-ból növekvő ír gazdaság és az Apple esete az Európai Bizottsággal.

(Amennyi adót az Apple befizett Írországban, és amennyit be kellett volna fizetnie.)

Olvasom és nem hiszek a szememnek. Jelentősen javulhat idén az ír költségvetés egyenlege, mert a Bizottság az Apple ír leányvállalatát közel 13 milliárd euró megfizetésére kötelezte, ami nagyságrendileg az idei évre várt ír GDP 5,6 százaléka. Az adó kivetése a Bizottság trösztellenes szabályozása miatt szükséges, mivel korábban az ír kormányzat jelentős adókedvezményt nyújtott az Apple leányvállalatának, aminek hatására az amerikai vállalat 1991–2007 között mindössze profitjának 0,5–1 százalékát fizette be az ír államháztartásba.


Offshore – van megoldás

Amennyiben sikerülne felszámolni az adóparadicsomokat, egy átlagbérből élőnél éves szinten 180 ezer forinttal több jövedelem maradhatna.

A Panamai papírok nyilvánosságra kerülését követően 300 neves közgazdász az aláírásával ellátott nyílt levelet nyújtott át a világ vezetőinek, melyben az adóparadicsomok megszüntetését követelik. Okkal merül fel a kérdés, hogy ha az adóparadicsomokba a fejlett világból viszik a pénzüket a vagyonosok, miért is kell győzködni a (fejlett) világ vezetőit az adóparadicsomok megszüntetéséről?

(Kép forrása: itt.) 


Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A Panama-papírok

Miközben a szólamok szintjén Brüsszel háborút indított az offshore-lovagok ellen, a minap bizonyossá vált, hogy a panamázás a nyugat-európai elit egyik kedvenc szabadidős tevékenysége.

(Kép forrása: itt.)

A világsajtó vezető híre az elmúlt napokban a mintegy 11 millió titkos dokumentum kiszivárgásából keletkező offshore-botrány volt. A rosszhírű Mossack Fonseca panamai székhelyű ügyvédi iroda nyilvánosságra került belső irataiban több mint kétszázezer offshore cégről szerepelnek adatok.