Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Putyin Afrikában nyit új frontot?

2015-ben már sikerült. Akkor Kelet-Ukrajnában zajlottak a harcok, ezért Putyin elnök Szíriában nyitott új frontot, hogy a harcok gócpontja a Volgától ne 400, hanem 2,150 kilométeres távolságra legyen. Most A Száhel-övezetben nyílik egy új front, amely Franciaország gyenge pontját érinti.

Mi, magyarok 1956-ban már megtanultuk, hogy “mindig van egy fontosabb konfliktus”, akkor a Szuezi-válság volt fontosabb a Nyugatnak a magyar szabadságharc támogatásánál. Amikor 2014 végére a kelet-ukrajnai harcok befagytak, Putyin elnök a szíriai polgárháborúban meggyengült Asszad-rendszer segítségére sietett, javítva ezzel tárgyalási pozícióját a kurdkérdésben Törökország, az ISIS elleni harcban az USA, a migráció kérdésében az EU felé. Most Nyugat-Afrika van soron, ahol a Wagner-csoport zsoldosai és pénze több országban segítettek hatalomra Kreml-barát katonai rezsimeket.

A hét elején Szentpéterváron rendezték meg az Afrika-Oroszország csúcstalálkozót, amin Prigozsin Wagner-vezér is részt vett, elvégre ötezer zsoldosa “dolgozik” a fekete kontinensen. Nemsokára Niger puccsista kormánya is a megrendelői közé kerülhet, ami alapjában ír felül számos folyamatot Nyugat-Afrikában és Franciaországban. Nézzük sorjában!

Valami újjal próbálkoznának