migráció” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 93

Máthé Áron

történész

Migráció

2015. június 04.

„Népek harcának zajló tengerén”

Őseink Tündérkertje, Erdély – a patetikus megfogalmazás valahol mégiscsak megérinti az embert, amikor átlépi a Királyhágót. Az 1918-ban elveszített területek közül a magyar nemzeti identitás szempontjából a legnagyobb, már-már misztikus jelentőséggel Erdély bír. Erdély a magyar kulturális teljesítmény egyik ősforrása volt, és az a mai napig is.

Teljes cikk

Sólyom vagy CÖF?

2015. augusztus 22.

Migráció ügyében nem kell választanunk Sólyom László és a CÖF véleménye között. A Kormány tegye a dolgát, egyébként pedig segítsünk, ahogy és ahol tudunk.

Sólyom László adományokat osztott a migránsok között, a CÖF pedig ezt sajtóközleményben kifogásolta, azzal vádolva a volt államfőt, hogy politikai értelemben állást foglalt. A nyári szezon közepén az embernek ugyan sokkal kisebb a hírfogyasztó és véleményformáló igénye, mint általában, de mégis, ez a csörte annyira jól szimbolizál sok mindent, hogy írásra inspirált.

Nem akarom ugyanis, hogy mások olyan szituációba toljanak, hogy választanom kelljen a hír két szereplője között! A helyzet ugyanis nem erről szól. Nagyon nem.

Teljes cikk

Szabó Dávid

külpolitikai szakértő

A menekültkérdés érzelmi oldala

2015. augusztus 25.

Ahol szánalom van, ott van idegenkedés is.

Xenofóbia, sőt, rasszizmus. Szégyen és nonszensz. Engedjétek be őket, hiszen elöregedő a kontinens, kell a vérfrissítés, kell a diverzitás, kell a nyugdíjasodó Európát eltartó fiatal tömeg. A kerítés pedig koncentrációs tábor.

(Pedig lehet korrektül is írni a témában, akár a tengerentúlról is, vagy inkább: főleg onnan.)

De mi is inspirálta a fenti cikkek szerzőit e túlzó bírálatokra? Az, hogy a cseh és a szlovák miniszterelnök, csakúgy, mint hosszú hónapokkal korábban Orbán Viktor, kifejtette, hogy nem tartja jó ötletnek az övéktől jelentősen eltérő kultúrájú menekültek, bevándorlók tömeges befogadását. Fico még azt is ki merészelte jelenteni, hogy csak keresztényeket fogadnának be, valamint azt, hogy Szlovákia keresztény ország. Az ellenzők körében beindult továbbá az itthon már untig ismert, üzemszerű rettegés a szélsőjobboldaltól, a radikalizálódástól – szokás szerint összemosva néhány tucatnyi főből álló csürhék erőszakoskodását az aktuális kormány politikájával. Ezekből pontosan kitűnik az egyetlen jó hír mára: a magyar ballib sajtómegmondók nincsenek egyedül sarkos véleményükkel, még ha a minden idegennel radikálisan szimpatizáló hangvételükből néha úgy is tűnik – és ez megnyugtató. Te is más vagy, te sem vagy más.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Németország zöld jelzést adna a migránsoknak

2015. augusztus 27.

Az EU legbefolyásosabb országaként Németország merész javaslatot tett: Minden szír (idővel afgán és iraki) migránst befogadnak. Nemes gesztus, gondolhatnánk. A zöld jelzést a németek azonban az “egész” EU nevében adnák, ám a kötelező kvótához hasonlóan könnyen ezzel is egyedül maradhatnak.

Juncker EB-elnök véleménycikke, Merkel kancellár és Hollande francia elnök minapi nyilatkozata, valamint a német szociáldemokraták 10 pontos javaslatcsomagja jelezte, hogy az EU meghatározó hatalmi központjai migránsügyben új javaslattal állnak elő. Mostanra körvonalazódik, hogy mit is szeretnének.

Arról már írtunk, hogy új uniós bevándorláspolitikára lenne szükség. Sokan remélték, hogy Brüsszel leállítja a “húzóhatást”, és a válságövezetekhez minél közelebb alakít ki biztonsági zónákat, ahová a szegénység és a háború elől menekülő embereket az EU pénzén (is) el lehetne helyezni.

Most még időben lennénk, ugyanis egy ilyen világos üzenet az Európa felé útra kelő tömegnek azt üzenné, hogy főszabályként az EU-n kívül kell megoldást találni helyzetükre.

Teljes cikk

Téves következtetések

2015. augusztus 28.

Lánczi Tamás

politológus

A Bécs mellett megtalált bevándorlók tragédiája kezdi rádöbbenteni az európai politikusokat, hogy tényleg nagy a baj. A gond az, hogy téves következtetéseket vonnak le.

Hetvenegy bevándorló, köztük négy gyermek halt kínhalált abban a járműben, amelyet tegnap találtak meg Bécs mellett. A hír letaglózó és józanésszel felfoghatatlan. A migránsok halálát minden bizonnyal embercsempészek okozták, akik magukra hagyták áldozataikat a koporsóvá váló teherautó rakterében. Az első gondolat a részvété, a második pedig az, hogy az embercsempészeket minden eszközzel üldözni kell. Nem lehet kellően hangsúlyozni, hogy a modernkori népvándorlás egyik hajtómotorjai azok a pénzéhes embercsempészek, akik kíméletlenül visszaélnek áldozataik kiszolgáltatottságával és hiszékenységével.

A csempész-teherautó tragédiájával kapcsolatban mai nyilatkozatában az osztrák belügyminiszter biztos átlépési pontokat javasolt az EU külső határaira, ahol szét tudjuk választani a gazdasági bevándorlókat a valóban menedékjogra jogosult háborús menekültektől.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter elképzelése jól hangzik. Igazságosnak, racionálisnak, egyszerűnek, fekete-fehérnek tűnik. A probléma csupán az, hogy a politikus felvetése teljesen irreleváns, megvalósíthatatlan és elhibázott. Nézzük meg, miért?

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Lesz-e itt dzsihád?

2015. augusztus 31.

Reméljük, nem. Csakhogy a remény nem politikai kategória.

Továbbá azt is csak remélhetjük, hogy a titkosszolgálatok nem csupán reménykednek ebben, hanem megfelelő információk birtokában vannak (lesznek), ne következhessék be semmi ilyesmi. Az elemző persze se nem politikus, se nem titkosszolga, kizárólag az eseményekben kirajzolódó logika alapján bátorkodik gondolni a legrosszabb forgatókönyvre.

Egyébként sem rossz módszer a legrosszabb eshetőségből kiindulni. Ha arra is felkészültünk, ahhoz képest már csak jobb következhet. Ám ha váratlanul ér bennünket a legrosszabb, az minden reakciónkat megnehezíti.

Teljes cikk

Ravaszkodnak a sógorok

2015. szeptember 01.

Lánczi Tamás

politológus

Így menti az irháját az osztrák kancellár a magyarok kontójára.

„Senki sem akarja, hogy mindenki kerítéseket emeljen. Ez nem érne célt az embercsempészek ellen, lerombolná Schengent és tönkretenné a közös EU-nkat.” – Ezzel a mondattal Werner Faymann osztrák kancellár (aki egyben az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke is) bizonyosan megnyerte az európai képmutatási versenyt.

A helyzet ugyanis az, hogy épp Magyarország védi az európai, vagyis a schengeni határt. Erre vállaltunk kötelezettséget, ezt írják elő a jogszabályok és nem utolsó sorban ezt kívánja Magyarország és Európa érdeke is. Ha nem védjük meg a határt, akkor mégis hogyan tartóztassuk fel a dél felől özönlő tömeget?

Ezzel szemben Ausztria tegnap de facto visszaállította a schengeni övezeten belüli határellenőrzést, amit eufemisztikusan mélységi határellenőrzésnek hív. Vagyis éppen ők azok, akik felszámolják a schengeni vívmányokat és akadályozzák az uniós állampolgárok szabad mozgását.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Kapaszkodjunk! Berlin migránsügyben ide-oda rángatja a kormányt

2015. szeptember 02.

A görög adósságválság “megoldása” után Berlin most a migráció terén is saját képére formálná az EU-t. Az eurónál ez persze bevallottan nem sikerült, a probléma nemsokára hatványozottan újra jelentkezik. Mit javasol Berlin ezek után az újkori népvándorlás kezelésére?

A klasszikus vicc szerint a futball egy olyan játék, amelyet két tizenegy fős csapat játszik, és ahol mindig a németek nyernek. Az EU is egy ilyen “játék”, az utolsó szót valójában Berlin mondja ki. Ez jó is lehet, hiszen a magyar és a német gazdaság érdekei nagyrészt azonosak.

Probléma akkor van, ha a német javaslat láthatóan rossz kompromisszumok eredményeként jön létre, nem a probléma gyökerénél hat, vagy a tüneti kezelés után még nagyobb slamasztikába kerülünk. Az újkori népvándorlás (félre-)kezelésénél pont ez a veszély fenyeget.

Teljes cikk

Újságírás a tényeken túl

2015. szeptember 03.

Lánczi Tamás

politológus

A blődség blődség marad, akkor is, ha a The Economistban jelenik meg.

„Let them in, let them earn” címmel jelent meg a napokban egy írás The Economist brit hetilap honlapján. A cikk arra vállalkozik, hogy bebizonyítsa: Európa érdekében áll a modernkori népvándorlással útra kelő több millió bevándorló befogadása. Nem is vesztegetnék szót az írásra, ha nem a világ legtekintélyesebbnek tartott gazdasági hetilapjában jelent volna meg.

A cikk kezdi az unásig ismert közgazdasági érvvel: az elöregedő Európának kellenek a fiatal, erős, friss munkáskezek. Bevallom, én már itt elmerengek, mint egyszeri bölcsész a romkocsmában: a The Telegraph brit napilap által hivatkozott tanulmány szerint ugyanis az elmúlt 17 évben az Európán kívülről érkezett bevándorlók £117,9 milliárd veszteséget generáltak az Egyesült Királyságnak, vagyis ennyivel kevesebb adót fizettek be, mint amennyi transzferben (segély, oktatás, egészségügyi ellátás, stb.) részesültek. (Ugyanebben az időszakban az Európából érkező migránsok hozzájárulása a brit költségvetéshez – befizetett adók mínusz kapott szociális transzferek – pozitív volt, £4,4 milliárd többletet termelve.) A statisztikák szerint tehát a bevándorlók elsősorban nem szorgos munkáskezeket jelentenek, hanem további terhelést a már most is nehezen fenntartható európai szociális ellátórendszereknek.

Teljes cikk

Megadja Gábor

eszmetörténész

Néhány tanulság

2015. szeptember 04.

Az ember megpróbál higgadtan beszélni a menekült/bevándorló-ügyről. Egyre nehezebb. Próbáljuk meg, és egyszer végre próbáljunk meg a józan észhez fordulni, amit – látva a megnyilatkozások többségét – sehol sem találunk.

1. A liberálisok, és egyes ellenzéki prominensek tartoznának némi bocsánatkéréssel, amit épp annyira fog bárki megkapni tőlük, mint Petrás Mária. Ugyanis még pár hónappal ezelőtt is „álproblémának” minősítették a bevándorlás kérdését, amit a „kormány generált”, természetesen azért, hogy elterelje a figyelmet Paks 2-ről és Mészáros Lőrincről. Az elterelés annyira jól sikerült, hogy már nem csak ők, hanem egész Európa menekültválságról beszél, a kivételesen kompetens vezetői is – milyen szerencse, hogy ilyenjei vannak! – karitatív generátorokról. Ha igazat írtak volna, ők most mind vétkesek elterelés bűnében.

2. A józanság azért lett hiánycikk, mert a polarizált vélemény mindig a leghangosabb. Akik csak egy természetes emberi érzelemre – a szimpátiára – hallgatnak, azok szemében mindenféle határzár, bevándorlás-korlátozás ördögtől való, embertelenség; akik szerint pedig ide senki ne jöjjön be, azok szerint akár meg is dögölhetnek a gyerekek a Keletinél. Először is, a szükséghelyzetben való segítségnyújtás, emberségesség még nem a nemzet öngyilkossága. Másodszor, ez az akut segítségnyújtás nem ment fel senkit az alól, hogy hosszabb távon gondolkodjon. A dolog nehézsége abban áll, hogy mindkét elvet szükséges érvényesíteni: egyrészt segíteni kell, másrészt szigorú korlátok közé kell szorítani a bevándorlást.  

Teljes cikk