Lentulai Krisztián
Lentulai Krisztián

újságíró

Krúbi jó, de nem bátor, csak hülye

Én büszke vagyok arra, hogy olyan országban élhetek, ahol az aktuális miniszterelnök megszégyeníthető egy koncertszínpadon mindenféle retorzió nélkül. Krúbi éppen ezért nem bátor, csak hülye.

A Telex rég volt ennyire elalélt állapotban, tette ezt a szigetes mámor kellős közepén, érezvén, hogy mégis kitapintható és megszámlálható az az elégedetlen tömeg, az a szép és okos ifjúság alkotta kritikus ellenállás, ami túlmutat végre a FreeSZFE és a Pankotai Lili-hímzőkör által verbuvált kormányváltó hangulaton. Mivel noÁr kapucnis pulcsijainak nincs szezonja, úgy kellett nekik egy jó Krúbi-koncert, mint egy falat kenyér.

Krúbi, született Horváth Krisztián jövőre lesz 30 éves. Őstehetség, kár lenne tagadni. Nehézlábérzés, Ösztönlény és Szív dalai még annál is elismerést kell kiváltsanak, akik sem korosztályilag, sem ízlésileg nem tudnak azonosulni ezekkel a produkciókkal. Az egész Krúbi-jelenség ki van találva, át van gondolva, érzi a saját és az eggyel lentebbi generáció életérzését, és jól működteti azt szinte már túlzásokba esett hatásvadászattal. A gyerekek meg zabálják. Zeneileg sem igénytelen, fiatal kora ellenére hihetetlenül epikus és profi. Tehát Krúbi jó.

Erőteljesen érdekli a közélet. Dalaiban fellelhető volt már Schmuck Andor, Mészáros Lőrinc, és egy teljes dala arról szól, hogy Orbán és Gyurcsány kezdjen végre bele egy szexuális aktusba. Mondhatjuk tehát, hogy lő ide is, meg oda is. Azaz sokáig mondhattuk ezt, de egy ideje inkább ide lő. Egy hónapja Orbán-babával smárolt a színpadon, most meg egy törpe Orbán-figurát emelt a magasba és lóbálta azt, illetve a háttérben Erzsébet királynőbe oltott Orbán Viktor festmény illusztráció is díszelgett. Nem voltam kint, a Telexből tájékozódtam, elnézést, ha nem pontos a leírásom.