migrációskrízis” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 167

Megyery Gerda

politológus

A New York Times bajai videója

2016. január 08.

Nem ez az első eset, amikor a külföldi sajtó nyilvánvalóan hamis híreket közöl Magyarországról.

Az új év második napján hozott le a New York Times egy cikket arról, hogy a balkáni és közép-kelet-európai országok hatóságai miként bántalmazták a migráns nőket. A lap állítása szerint egy magyar börtönőr eszméletlenre vert egy szír nőt, miután az visszautasította szexuális jellegű közeledését. Kemény szavak, kemény vádak.

(Migránsok és rendőrök a Keleti pályaudvaron tavaly szeptemberben.)

Teljes cikk

Kovács István

stratégiai igazgató, Alapjogokért Központ

Letelepítési kvóták – újabb menet a láthatáron

2016. január 12.

A magyar sajtóban elsikkadni látszik a hír, hogy az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans a héten Ankarába utazott, hogy személyesen tárgyaljon a török EU-miniszterrel a november végén megkötött megállapodás betartásáról.

A holland politikus utazása azt sejteti, hogy a török fél erőfeszítése ez idáig nem hozott eredményt: az Európába igyekvő emberáradat nemcsak, hogy nem apadt el, de egyáltalában nem is csökkent.

(A PEGIDA német mozgalom tüntetői vonulnak fel Kölnben 2016. január 9-én a szilveszter éjszakai támadások miatt.)

Teljes cikk

Megyery Gerda

politológus

A bűnösöket kell elkapni

2016. január 13.

Válasz Kóczián Péternek.

A szilveszteri támadások kapcsán elsősorban nem a konkrét elkövetőket kell üldözni, hanem a szervezőket kell felkutatni – röviden ezt állítja Kóczián Péter. Érvelése azonban több sebből vérzik.

(Támadókat tartóztat le a német rendőrség a kölni pályaudvarnál szilveszter éjjel.) 

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Szociális juttatások az EU-ban: Kinek jár? Kinek jut?

2016. január 14.

Aki nem dolgozik, az ne is egyék! – a bibliai elv talán még soha nem volt ennyire aktuális, mint napjainkban. Az öregedő nyugat-európai jóléti társadalmak ugyanis a szemünk láttára finomítják a szociális juttatások rendszerét, hogy lehetőleg csak fiatal, sokgyerekes és munkaképes embereket vonzanak kívülről, illetve az “őslakosokat“ még jobban ösztökéljék a munkavállalásra.

(A Der Spiegel egyik korábbi címlapja: Álombevándorlók – magasan képzett dél- és kelet-európai fiatalok Németországban)

Teljes cikk


Megyery Gerda

politológus

Tovább a merkeli úton

2016. január 19.

A bevándorlók társadalmi és gazdasági integrációjában egyaránt teljes a kudarc.

(Migránsokkal szelfiző Angela Merkel.)

A kölni események után sokan reménykednek abban, hogy végre fordulópontra jut a német – vagyis az európai – bevándorlási politika. Hasonló volt a közhangulat tavaly novemberben is, a párizsi mészárlást követően: most már elég, betelt a pohár, vége a PC uralmának, ki kell józanodni. És néhány dolog valóban máshogy is lett a történtek után. Számos uniós országban megerősítették a rendőri / katonai jelenlétet az utcákon, növelték a terrorkészültség szintjét, Brüsszelben nekimentek a város terrorista-negyedének. De történt érdemi változás Európában? Nem. Ezek csak látszatintézkedések. Továbbra is tömegesen érkeznek az illegális bevándorlók, csak január első hetében több mint 20 ezren lépték át a horvát-szlovén határt.

Teljes cikk

Megyery Gerda

politológus

Cenzúra Facebook-módra

2016. január 21.

Mark Zuckerberg szót fogad Merkelnek és elhallgattatja a nem-PC véleményeket.

(Angela Merkel és Mark Zuckerberg tavaly szeptemberben New Yorkban, egy ENSZ rendezvényen.)

A napokban jelentette be a Facebook, hogy Európa-szerte kampányt indít a migránsokkal kapcsolatos szélsőséges és rasszista hozzászólások ellen. A véleménydiktatúra gépezete tehát újabb sebességre kapcsol. A korábbi tapasztalatokból kiindulva nem csak a valóban gyűlölködő kommentek számíthatnak likvidálásra, hiszen a Facebook igen rugalmasan kezeli az olyan fogalmakat, mint szélsőséges, megfélemlítő vagy megbotránkoztató. A Heti Válasz címlapjának cenzúrázása annak „sokkoló” volta miatt legalábbis azt mutatja, hogy a cenzúra moderálás teljesen véletlenszerű, és erősen politikai jellege van.

Teljes cikk

Most akkor képzettek a migránsok vagy sem? Attól függ

2016. január 22.

A menekültválság szempontjából kevéssé relevánsak és rendkívül félreértelmezettek az elmúlt napok migránsok képzettségével kapcsolatos híradásai. Az eddig rendelkezésre álló egyetlen reprezentatív felmérés szerint az Ausztriában menedékjogot kapott szírek 7 százaléka, az afgánok 1 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

A szalagcímek a tudatalattinkra hatnak. Jó szalagcímet írni felelősség – ami vonatkozik rám is. Sorra olvashattuk az elmúlt napokban, hogy „túlképzettek a magyarországi bevándorlók”, „Ausztria: meglepően jól képzett a szír és iráni menekültek többsége” – hogy csak néhányat említsek azok közül a szalagcímek közül, amelyek aztán értelmiségi körökben aduásszá váltak a migránsokról szóló vitákban.

(Nyugat-Európába tartó migránsok a macedón határon.)

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Így idomítsd a bevándorlódat

2016. január 25.

Berlin és Brüsszel bevándorlásügyi kapkodása lassan Bulgakov “Mester és Margarita” regényének világára emlékeztet. Mintha tényleg a zárt osztályon lennének: A páciensek egy képzelt világban élnek, a fenyegetéseket az elhangzásuk pillanatában sem veszik már komolyan, és a bent lévők nem értik, hogy a külvilág miért nem viselkedik úgy, ahogyan ők azt szeretnék. Továbbra is a valóságot akarják képzelt világukhoz igazítani.

(Az osztrák kormány kiadványa a migránsok számára. A füzet egyik fő témája a nemek egyenjogúsága.)

Teljes cikk

Terror. Veszély. Helyzet.

2016. január 31.

Magyarország az elmúlt hónapokban a migránsválság kezelésére a leghatékonyabb intézkedéseket vezette be, melyeket elfogadásuk pillanatában hevesen kritizáltak – majd utóbb azok szükségszerűségét kénytelen-kelletlen beismerték. Most itt az „új hallatlanság”: a terrorveszélyhelyzet Alaptörvénybe foglalása.

(Golyónyomok a párizsi terrortámadás egyik helyszínén.)

Teljes cikk