helsinkibizottság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Konteó?

2017. március 22.

A világ nem egy nagy összeesküvés – hanem sok kicsi. És tényleg. A straßburgi bíróság múlt heti döntése alapján ugyanis kimutatható együttműködés van a szupranacionális bíróságok, az emberi jogi fundamentalista jogvédők és az embercsempészek között.

Van az úgy, hogy az embert elkezdik érdekelni a világ dolgai. Először hajlamos elfogadni a leegyszerűsítő, konspiráció-szagú elméleteket, melyek a feltételezetten természetes intellektuális hajlammal szemben tuskószagú megoldásokat kínálnak a sokismeretlenes egyenletekre. A „one-size-fits-all” korszak után következik a különböző vélemények és magyarázatok univerzumának megismerése. Az ember ilyenkor azt gondolja (magáról), hogy kiemelkedett a múlt susnyásából és kellőképpen tudományos hangulata megengedi a részleteken, a szakmai (al)kérdéseken történő bíbelődés kulturális nagyvonalúságát. Hisz az mégsem lehet, hogy bonyolultnak és összetettnek látszó problémakörökre a józan észen alapuló, az értelmiség által „primitívnek” tételezett magyarázatok adhatók – az nem lehet, hogy a semmiről írtak és szerkesztettek tengernyi irodalmat tudósok, akadémikusok, szakértők.

Teljes cikk

Megyery Gerda

politológus

A Helsinki Bizottság esete a demokráciával

2017. március 23.

Soros György, strasbourgi bíróság, vörös csillag, emberi jogok, Sajó András, bangladesi migránsok. Mi a közös bennük?

A Magyar Helsinki Bizottság.

Iliasz Iliasz és Ali Ahmed bangladesi származású migránsok. 2015 őszén érkeztek Európába, de a röszkei tranzitzónánál tovább nem sikerült eljutniuk. Visszatoloncolták őket Szerbiába. A puszta véletlennek köszönhetik szerencséjüket, hogy a Soros György támogatását élvező Magyar Helsinki Bizottság a szárnya alá vette őket. A Bizottság ügyvédet biztosított számukra ahhoz, hogy bepereljék Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

Teljes cikk

Maczkó Ú. Róbert

filozófus

Éhezők

2018. augusztus 27.

Kora ifjúságom óta szenvedélyesen olvasok regényes történeteket, mindenféle kitalált személyek életéről. Mondhatjuk úgy is, hogy irodalomszerető ember vagyok. Anatole France meséli: Annak idején, mikor a romlatlan erkölcsű ősemberek a tábortűz mellett üldögélve, ízes mamut-cubákot szopogatva, a velük megesett történetekkel szórakoztatták egymást, volt közöttük egy, aki hazudott. Nos, ő volt az első író.

Ezzel én is tisztába vagyok, tudom, hogy az olvasott történetek az írói képzelet termékei, a valósággal való egyezőségük többnyire a véletlennek köszönhető. Nincs ezzel semmi baj. Ettől még tanulságosak, elgondolkodtatók, vagy csak szórakoztatók: egyre megy. Mindaddig, amíg az olvasó is tisztában van ezzel. Teljesen más a helyzet mikor egy – akár mégoly jól megírt – történet a valóság álarcát ölti magára, mert ekkor az irodalomból, mesemondásból hirtelen ordas hazugság lesz.

Teljes cikk