határzár” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 16

Megyery Gerda

politológus

Lezárt határok Európában

2015. június 19.

Nyugat-Európában is megérkeztek az első kézzelfogható válaszok az egyre erősödő illegális bevándorlás problémájára.

A vártnál hamarabb bekövetkezett, amire a drasztikus mértékű illegális migráció kapcsán számíthattunk: az EU nyugati felén megkezdődtek a visszatoloncolások és újra fegyveresek őrzik az uniós tagállamok lezárt határait.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Ez még nem az Örömóda

2015. június 22.

Raymond Aron mondta egykor Európáról, d'accord, franciát, németet, angolt, olaszt, spanyolt azt láttam már, de sosem láttam még európait. Sok idő telt el azóta, s ma is megállapíthatjuk: egyelőre mi sem.

Ne kerteljünk.

A migrációs probléma aktuális cseppjében az EU tengernyi baja tükröződik.

Teljes cikk

Csukott szemmel

2015. június 25.

A magyar kormány határvédelmi kerítéssel bátorítja a migrációt – állítja a Magyar Narancs. Ha nem érti, nem Önben van a hiba.

A minap jelent meg egy a közös uniós menekültpolitika létrehozása mellett ágáló írás a Magyar Narancs „Liberális szemmel” rovatában. A cikk leginkább az ismert vicchez hasonlítható, amelyben a szovjet tudós a százlábú összes lábát kitépve megállapítja, hogy láb nélkül a rovar megsüketül, hiszen a „százlábú, menj” parancsot hallva nem indul el.

Kezdjük a legelején: a szóban forgó írás nemes egyszerűséggel eltekint attól a ténytől, hogy már létezik EU-s szintű menekültpolitika – csak éppen a funkcióját nem képes betölteni – és a drasztikusan növekvő illegális migrációért a nemzetállamok elhibázott politikáját teszi felelőssé. A cikk szerzője szerint a bevándorlás szigorítását követelő Magyarország tehet az illegális bevándorlás fokozódásáról. Azért kelnek útra emberek tízezrei Afrikából vagy éppen Koszovóból, mert attól tartanak: hamarosan már nem lesz ilyen könnyű átlépni az EU határát. Ha nem építenénk falat, ha nem beszélnénk a bevándorlásról, akkor nem is jönne ennyi illegális migráns – szól az érvelés.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Plakát, kerítés, Dublin III: Így raktuk helyre Brüsszelt

2015. június 30.

Ritka alkalom az EU-ban: Győzött a józan ész logikája! Egy széles alkalmi szövetség – hathatós magyar közreműködéssel – falnak futtatta a kötelező kvótarendszer tervét. Ezzel nemcsak Magyarországot és Európát sikerült – egyelőre – megvédeni az újkori népvándorlás káros hatásaitól, de Brüsszel lopakodó jogkiterjesztési kísérlete is meghiúsult. A sikersztori a plakátkampánnyal indult…

Miután tavasszal világossá vált, hogy Brüsszel kötelező befogadási kvótája az újkori népvándorlás problémáját félrekezeli, a magyar kormánynak a nemzeti érdeket védő utat kellett keresnie. Mondani sem kell, hogy a hazai balliberális ellenzék rövidlátása és bornírtsága miatt sokadszorra sem volt partner egy égető kérdésnek a kezelésében. A kormány ezért egy háromlépcsős stratégia mentén indult a probléma kezelésének:

1) A bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultációval, valamint az ehhez kapcsolódó figyelemfelhívó plakátkampánnyal azt kellett a magyar emberekben tudatosítani, hogy ez egy valós, és Magyarországot vitálisan érintő probléma.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Menekültügyben is sikeres a magyar modell!

2015. július 21.

Nehéz dolog elsőnek lenni! Tegyük hozzá, gyakran hálátlan is. Az újkori népvándorlásra adott magyar válaszra a balliberális média és értelmiség szokás szerint itthon és nyugaton is kígyót-békát kiáltott. Az EU-s tagországok politikusai előbb kényelmetlenül mocorogtak székükön, utána elgondolkodtak, majd szép csendben átveszik a magyar megoldásokat. Most éppen az illegális határsértők kezelésében.

Magyarország földrajzi fekvése, történelme és társadalmi viszonyai miatt jobban, és a szerencsésebb nyugat-európai országokhoz képest hamarább szembesül a sors nagy kihívásaival. Napjainkban leginkább az újkori népvándorlással. 2010 óta a magyar kormány végre a hamis politikai korrektség kényszerzubbonya nélkül, gyakorlatiasan és a nemzeti érdek maximális figyelembevételével kezelheti a nagy társadalmi problémákat.

Kezdetben még sok a kétkedő, ám a legnagyobb kérdésekben az idő a polgári kormányt igazolta: Az IMF nélkül is finanszírozható az államadósság. A neoliberális megszorító politika nélkül is működik a magyar gazdaság. Jó ötlet volt a deviza jelzáloghitelek forintosítása és kivezetése. Az egykulcsos SZJA miatt ismét megéri többet dolgozni. A családbarát adópolitika miatt a gyermekvállalás már nem egyenes út a szegénységbe. Most az illegális határsértés visszaszorítása kerül mérlegre.

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Nem Vasfüggöny, hanem határzár

2015. augusztus 13.

A Vasfüggöny a totális diktatúrák országait választotta el a szabad világtól, az épülő határzár pedig pedig a rend és a törvény világát a káosztól.

Bizonyára mindenki emlékszik még tanulmányaiból a „limes” kifejezésre. Vajon a rómaiak kirekesztő módon jártak-e el, amikor szigorú határzár – a limes – segítségével tartották távol az összefoglalóan Barbaricumnak nevezett területek lakosságát?

Természetesen mint minden történelmi példa, ez is sántít. Egyvalami azonban bizonyos: a limes a maga korában azokat a területeket védte, ahol a rendezett viszonyrendszer és a viszonylagos jólét uralkodott. Az is egy hasonló mintázat, hogy a bebocsátást békésen vagy erőszakosan követelő népeket nem különösebben érdekelte, hogy miért és hogyan jött létre az állapot, amelynek áldásaiból részesülni kívántak.

Ma a világon számos helyen építettek kerítést egy-egy ország határán. Ezek egy része kifejezetten határvédelmi célokkal épült – ilyen például az izraeli fal, de ilyen lesz az EU által is finanszírozott vizesárokkal és lőtornyokkal cifrázott rendszer az orosz-ukrán határon – más része viszont azért, hogy az illegális határátlépők rohamát feltartóztassa. Ilyenről beszélhetünk az Egyesült Államok esetében, ahol a mexikói határon épült 6 méter magas kerítés. Egy ugyanilyen céllal épült szögesdrót kerítés létezik a bolgár-török határon is, amely egyúttal az Európai Unió határa is. De említhetnénk Ceuta és Melilla kerítéseit is.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Teljes cikk

Vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a kicsi heringgel

2015. augusztus 18.

Lánczi Tamás

politológus

Vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a kicsi heringgel – parancsolják a különös lovagok Artúrnak, a britek királyának a Gyalog galoppban. És amiről azt gondoltuk, hogy csak egy brit abszurd komédiában történhet meg, az most lejátszódik a valóságban is.

Történt ugyanis, hogy az Európai Bizottság szóvivője a minap egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a Bizottság elvárja a magyar kormánytól, hogy megvédje a schengeni határokat, de támogatást, na, azt nem adnak hozzá. Magyarország oldja meg, ahogy akarja – lényegében ez az elvárás.

Pedig nem nehéz belátni, hogy az idén várható 200-250 ezer határsértő feltartóztatása jócskán túlmutat egy alig tízmilliós ország anyagi, fizikai lehetőségein. Az Unió ugyan ad 60 millió eurót, ami egyrészről alamizsnának is kevés, ráadásul ezt nem fordíthatjuk a határok megvédésére, csak az illegális bevándorlók beilleszkedésének elősegítésére. Vagyis védjük meg az Európai Unió határát a magyar adófizetők pénzéből és nyújtsunk képzést a bevándorlóknak uniós támogatásból.

Teljes cikk

Szabó Dávid

programigazgató, Századvég Alapítvány

A baloldal állapota a migránskérdés tükrében

2015. augusztus 28.

Hogy a baloldalon egyedül és éppen Gyurcsány Ferenc hangsúlyozza a határok megvédését, az a magyar baloldal súlyos kórtüneteit igazolja – és ez még mindig nem a gödör alja.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció párt elnöke hétfőn tévéinterjút adott, melyben nem túl meglepő módon megismételte az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek vasárnap közzétett szavait. Miközben egyértelműen beállt a brüsszeli kórusba, a nyughatatlan DK-vezér mégiscsak vette a fáradságot, hogy egy kicsit beszéljen a magyar választóknak is, akik elsősorban rendet szeretnének és biztonságot. Megértően szólt a déli határzár pszichológiai hatásáról („vannak, akiket ez megnyugtat”), és óriási önellentmondásként hitet tett az európai határok kemény megvédése mellett – majd ha már mindenkit beengedtünk. Ebből kiderül, hogy Gyurcsány kapizsgál valamit abból, hogy nem lehet a választókkal szembemenve megnyerni a bizalmukat.

Teljes cikk

A határzár működik – az ellenzék nem

2015. október 21.

Lánczi Tamás

politológus

Több mint 99%-kal csökkentette az illegális határátlépők számát a teljessé vált határzár. Újabb kommunikációs lecke az ellenzéknek.

A magyar-horvát zöldhatár lezárásával október 17. éjféltől teljessé vált déli biztonsági határzár. Az intézkedés látványosan enyhítette a hazánkra nehezedő migrációs nyomást: míg pénteken 6353 illegális bevándorló lépett magyar területre, szombaton a számuk már 870 főre apadt. Vasárnap pedig összesen 41 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a hatóságok.

Az ellenzéki politikusok hosszú hónapokon át bizonygatták, hogy a határzár nem fog működni, haszontalan, semmit sem old meg. Hatalmas energiát invesztáltak abba, hogy meggyőzzék a választókat a kerítés értelmetlenségéről.

Persze számos ponton bírálhatták volna a kormányt (vagy akár csendben is maradhattak volna), ők azonban úgy döntöttek, hogy a kormány kompetenciáját veszik tűz alá és megpróbálják bebizonyítani, hogy intézkedései nem hatékonyak. Nem volt nehéz dolguk, amíg a határzár félkész állapotban volt, ám amióta elkészült a kerítés és gyakorlatilag nullára csökkent az illegális migránsok száma az ellenzéki kommunikációs csodafegyver az ellenzéket veszi célba. Mindaz, amivel a kormányt támadták egyszerre ellenük fordul. Épp úgy, mint amikor azt igyekeztek bebizonyítani, hogy az egész migráció krízis nem is létezik. Mindenki okulására összeszedtem egy csokorra valót az elmúlt hetekben elhangzott ellenzéki mondatokból:

Z. Kárpát Dániel, Jobbik: „egy határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot” (2015-06-17, sajtótájékoztató)

Magyar Liberális Párt: „a határra tervezett négyméteres kerítés terve embertelen és értelmetlen” (2015-06-17, közlemény)

Barabás Richárd, Párbeszéd Magyarországért: „a kormány 22 milliárd forintért egy olyan kerítést akar húzni a magyar-szerb határon, ami csak a gyűlöletkeltést szolgálja […] a menekültprobléma egyáltalán nem olyan súlyos, mint amilyennek a kormány megpróbálja beállítani” (2015-06-18, sajtótájékoztató, MTI)

Teljes cikk

Ajtócska oldalelemekkel

2015. október 29.

Lánczi Tamás

politológus

Ha valamit úgy építenek, mint egy kerítést, és úgy néz ki, mint egy kerítés, akkor az bizony egy kerítés.

Akinek még mindig nem esett le, hogy egyes nyugat-európai vezetők milyen játékot űznek Magyarországgal, annak az osztrák politika elmúlt fél évét ajánlom figyelmébe.

Miután az osztrák politikusok fél éven át bennünket savaztak (értsd: náciztak), most mindent ugyanúgy csinálnak, mint mi. Az osztrák rendőrök is ugyanúgy dobálják az élelmet a migránsoknak, mint ahogyan azt a világsajtót bejárt röszkei szendvicsdobálós felvételen láthattuk. Ausztriában is ugyanúgy tüntetnek az "emberi jogaikban" megsértett bevándorlók, mint tették azt a Keleti-pályaudvarnál. És láss csodát, mára az osztrák politikai vezetés is eljutott a kerítésépítés gondolatáig.

A végén kiderül, hogy amint egy nyugati országot megcsap a valóság szele, épp ugyanolyan intézkedéseket hoz, mint amilyeneket mi. A különbség annyi, hogy ezek a kellemetlen fuvallatok Európának ezt a huzatos keleti részét, ahol Magyarország is fekszik, hamarabb érik el.

Teljes cikk