emberijogokeurópaibírósága” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Konteó?

2017. március 22.

A világ nem egy nagy összeesküvés – hanem sok kicsi. És tényleg. A straßburgi bíróság múlt heti döntése alapján ugyanis kimutatható együttműködés van a szupranacionális bíróságok, az emberi jogi fundamentalista jogvédők és az embercsempészek között.

Van az úgy, hogy az embert elkezdik érdekelni a világ dolgai. Először hajlamos elfogadni a leegyszerűsítő, konspiráció-szagú elméleteket, melyek a feltételezetten természetes intellektuális hajlammal szemben tuskószagú megoldásokat kínálnak a sokismeretlenes egyenletekre. A „one-size-fits-all” korszak után következik a különböző vélemények és magyarázatok univerzumának megismerése. Az ember ilyenkor azt gondolja (magáról), hogy kiemelkedett a múlt susnyásából és kellőképpen tudományos hangulata megengedi a részleteken, a szakmai (al)kérdéseken történő bíbelődés kulturális nagyvonalúságát. Hisz az mégsem lehet, hogy bonyolultnak és összetettnek látszó problémakörökre a józan észen alapuló, az értelmiség által „primitívnek” tételezett magyarázatok adhatók – az nem lehet, hogy a semmiről írtak és szerkesztettek tengernyi irodalmat tudósok, akadémikusok, szakértők.

Teljes cikk

Megyery Gerda

politológus

A Helsinki Bizottság esete a demokráciával

2017. március 23.

Soros György, strasbourgi bíróság, vörös csillag, emberi jogok, Sajó András, bangladesi migránsok. Mi a közös bennük?

A Magyar Helsinki Bizottság.

Iliasz Iliasz és Ali Ahmed bangladesi származású migránsok. 2015 őszén érkeztek Európába, de a röszkei tranzitzónánál tovább nem sikerült eljutniuk. Visszatoloncolták őket Szerbiába. A puszta véletlennek köszönhetik szerencséjüket, hogy a Soros György támogatását élvező Magyar Helsinki Bizottság a szárnya alá vette őket. A Bizottság ügyvédet biztosított számukra ahhoz, hogy bepereljék Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

Teljes cikk