Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Prigozsin Walhallában, Wagner Afrikában

“200-as szállítmány, egyek vagyunk” — Jevgenyij Viktorovics Prigozsin nem félt a haláltól, vagy legalábbis úgy tett, amikor csoportja jellegzetes halálfejes emblémája mellé a halott katonák szállításának szovjet kódjából készített mondatot tűzte zubbonyára. A 62 éves zsoldosvezér már Walhallában, vagy a pokolban várja merénylőit és azok megbízóit, ám a Wagner-csoport ötezer “muzsikusa” továbbra is Afrikában van. Egzotikus körkép.

Prigozsinnak és a Kremlnek nagy tervei voltak Afrikában, elvégre ott most nagyot tudnak ütni a gyengülő Európa egyik leggyengébb hatalmán, a közös valuta egyik vesztesének számító Franciaországon, amely már eddig is különutas véleményt fogalmazott meg a háború, az USA-hoz fűződő viszony, vagy a Kínáról való leválás kapcsán.

A július végi 2. Oroszország-Afrika csúcstalálkozóra a Nyugat nyomására kevesebb afrikai ország vezetője látogatott el, ám a Wagner-csoport kirakatembere így is sok tárgyalást tudott folytatni. Miután Putyin elnök a Walkür hadműveletet mintázó zendülés után “megbocsátott” neki és társainak, azok a Wagneresek, akik nem akartak a hadseregbe átigazolni, Fehéroroszországban, vagy Afrikában dolgozhattak tovább a halálfejes zászló alatt. És Afrikában bőven van feladatuk.

Nagy tervei voltak Afrikában