Lentulai Krisztián
Lentulai Krisztián

újságíró

Az elveszett frigyládikák fosztogatói

Aki még nem látta Karácsony Gergely indexes beszélgetését Rónai Egonnal, okvetlen pótolja! Elemzőnek, újságírónak, politikusnak és pszichológusnak is aranybánya!

Normál esetben eszem ágában nem lenne felhívni a figyelmet az Index propagálására, azonban most muszáj engedékenynek bizonyulnom. Amit Karácsony Gergely leművelt az Index és az ATV közös produkciójaként futó „Konkrétan Rónai Egonnal” című podcastben, az egyrészt nem mindennapi, másrészt pazarul összefoglalja mindazt a visszataszító, felelősséghárító, sumákoló angolna attitűdöt, ami miatt minden jóérzésű budapesti és magyar állampolgár gondolkodás nélkül kéne elzavarja a főpolgármestert hivatalából, és még azok a Tarlós István ellen szavazók is zavarba kéne jöjjenek, akik eddig szemet hunytak minden Mekk Elek-védjeggyel ellátott önkormányzati lépést látva.

Erősen nyit Karácsony, mert azonnal megdicséri önnön magát, miszerint korábbi polgármesterként verte meg Tarlóst, ami példa nélküli, majd fellebbenti emlékiratai lehetséges megírását, mintha legalábbis egy bölcs, 80 körüli joviális szakember lenne, de aztán rögtön fel is menti magát a meló alól, hiszen írásra nincs most semmi ideje. Ezután Egon úr (via Kunhalmi Ágnes) jelzi számára, hogy a mikroadományok beérkezésének körülményei felzúdulást keltettek mindkét oldalon, mire a Magas és Vékony meglepett arccal visszakérdez: „Mindkét oldalon?”


Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Nokiás doboztól az adományládáig

Adományláda. A “mikroadomány” után újabb elemmel gazdagodik a rendszerváltás óta legnagyobb kampányfinanszírozási botrány folklórkincse. Majd ha lesz fotó, kiderül, hogy egy, vagy több láda fialta-e ezt a félmilliárd forintot. Az előválasztási bőségszaru körül mindenesetre egyre több a kérdőjel, és az is biztos, hogy az adományláda immáron a guruló dollárok néven elhíresült politikai korrupció egyik szinonimájává vált.

Amikor Márki-Zay Péter a baloldali előválasztás során felvetette, hogy Karácsony Gergely kampányára szerinte ötszázmillió forintot költöttek, míg ő húszmilliót költött, még senki sem sejtette, hogy az ötszázmillió forint 2023 nyarán is egy sokat forgó összeg lesz. Ez az összeg eltörpül az Amerikából és Svájcból a baloldalhoz érkezett négymilliárd forintnyi guruló dollár mellett, ám a magyar pártok költségvetéséhez mérve így is egy jelentős összegről beszélünk.

Lehet, pont ezért került a pénz a Karácsony Gergelyt támogató 99 Mozgalomhoz és nem a Párbeszéd nevű mikropárthoz, elvégre a pártokhoz érkező, ötszázezer forintnál nagyobb adományokat az éves beszámolóban nevesíteni kell. A két formáció között azonban minimum egy közös telefonszám és egy önkormányzati képviselő jelent átjárást.

Miért volt annyira fontos Karácsony Gergely jelöltsége, hogy azt a mikroadományozók ekkora összeggel támogassák? A baloldali előválasztáson sokáig a főpolgármester számított esélyesnek, ami a varsói főpolgármester (Rafał Trzaskowski) esetére emlékeztet, aki a 2020-as lengyel elnökválasztáson “beugró” jelöltként 49 százalékos eredményével éppen csak alulmaradt a jobboldali jelölttel (Andrzej Duda) szemben. Más térségbeli főváros vezetője is esélyesnek számít saját országában, így adta volna magát, hogy a globalista elitek választása nálunk Karácsony Gergelyre essen.

Az egyik visszalépett, a másik belépett