Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Cenzúra Facebook-módra

Mark Zuckerberg szót fogad Merkelnek és elhallgattatja a nem-PC véleményeket.

(Angela Merkel és Mark Zuckerberg tavaly szeptemberben New Yorkban, egy ENSZ rendezvényen.)

A napokban jelentette be a Facebook, hogy Európa-szerte kampányt indít a migránsokkal kapcsolatos szélsőséges és rasszista hozzászólások ellen. A véleménydiktatúra gépezete tehát újabb sebességre kapcsol. A korábbi tapasztalatokból kiindulva nem csak a valóban gyűlölködő kommentek számíthatnak likvidálásra, hiszen a Facebook igen rugalmasan kezeli az olyan fogalmakat, mint szélsőséges, megfélemlítő vagy megbotránkoztató. A Heti Válasz címlapjának cenzúrázása annak „sokkoló” volta miatt legalábbis azt mutatja, hogy a cenzúra moderálás teljesen véletlenszerű, és erősen politikai jellege van.


A hír apropóján ellátogattunk Angela Merkel hivatalos Facebook-oldalára és megnéztük annak legfrissebb bejegyzéséhez írt hozzászólásokat. Merkel profilja maga is fűzött egy kommentet a bejegyzéshez a kölni eseményekkel kapcsolatban, az erre érkezett válaszok közül válogattuk ki a legnépszerűbbeket.

Nyilvánvalóan még ezeket a cenzúra-előtti időkből származó hozzászólásokat is megszűrte egyrészt a Facebook, másrészt Merkel csapata. A közösségi oldal tervei szerint a jövőben azonban még ilyen jellegű kommenteket sem láthatunk majd:

1. „Még a kölni események előtt több ezren figyelmeztettek Európa szerte! DE Merkel nem képes ezt látni és megérteni! 2017-ben már túl késő lesz!” (Hans-Peter Koch, 2712 kedvelés)

2. „Ez az egész komolytalan!! Sugárzó mosollyal – amit egy fogkrémreklám is megirigyelhetne – pózol mintha semmi sem történt volna. (...) Szóval Merkel asszony, ha tényleg van tisztessége, ha tényleg megvan önben az a humanizmus, amit mindig eljátszik, akkor adja vissza ezt az országot, mondjon le, AZONNAL!!! Maga nem tudja megoldani a helyzetet, de talán mi megtudjuk maga nélkül.” (Rolf Winkler, 3042 kedvelés)

3. „Már túl késő. Az az ironikus, hogy Németország első női kancellárjával többé egyetlen nő se érezheti biztonságban magát!” (Franz Kienzner, 880 kedvelés)

4. „Angela Merkel asszony, mi van kölni áldozatoktól való bocsánatkéréssel? A törvénnyel szemben egyedül határozott úgy, hogy kontrollálatlanul enged be tömegeket Németországba. (...) Ez most nem arról szól, hogy hogyan büntetik meg az elkövetőket, hanem, hogy hogyan védik meg a német állampolgárokat. Ezzel kapcsolatban magának nulla koncepciója van. Megerőszakolták Németországot!!!” (Lubo Slavicek, 2623 kedvelés)

A kölni támadások elhallgatásának fényében különösen rémisztő, hogy Merkel és más német politikusok kérésére gyakorlatilag eltüntetik a bevándorlókhoz nem pozitívan viszonyuló tartalmakat. Persze vannak helyek a világon, ahol ez bevett szokás, a kommunista Kínában is hasonló módszereket alkalmaznak az internetes tartalmak szűrésére.