Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

CDU kongresszus: Látszólag minden rendben!

A nagyobb német kormánypárt kétnapos kongresszusa — látszólag — egységesen felsorakozott Merkel kancellár bevándorlásbarát politikája mögé. Látszólag nincsen párton belüli kihívó és valós alternatíva. Látszólag tehát minden rendben! Valójában Merkel a 2016 márciusi tartományi választásokig kapott türelmi időt érdemi eredmények felmutatására.

Dicsérjen Téged Angela Merkel! — A német kancellár kongresszusi beszédében egyetlen esélyes párton belüli kihívóját Schäuble szövetségi pénzügyminisztert idézte, aki szerint “a bevándorlás Németország randevúja a globalizációval”. A 72 éves Schäuble “fegyelmezte meg” idén nyáron a görögöket, és előbb idézett novemberi interjújában a bevándorlást egy lavinához hasonlította, amelyről még nem tudni, hogy milyen erős, és hol is tart.


Schäuble korábban már látványosan kiállt a bevándorlást korlátozó szövetségi belügyminiszter de Maiziére mellett, és ő is csökkentené a munkanélküli bevándorlók szociális segélyét. Talán nem véletlenül népszerűbb Merkelnél, és sokan emlékeztetnek arra, hogy Konrad Adenauer is 73 évesen lett kancellár.

Miközben tehát Merkel a “nyitott kapuk” politikájához kapott pártjától — talán utóljára — felhatalazást, addig Schäuble a háttérben építkezik.

A kereszténydemokrata CDU a kisebb kormánypárt, a szocdem SPD múlt heti kongresszusához képest akart egységesebb képet nyújtani. Ott a pártelnök alkancellár Sigmar Gabriel-t a 2013-as 84% után idén már “csak” 75% támogatással választották újra, és az a kongresszus egy megosztott pártot mutatott.

Merkel CDU-ja talán ezért is jegelte előre a konfliktusokat, így biztosítva a kancellár számára azt a lehetőséget, hogy ne kelljen látványosan visszakoznia. A határozatba pl. a bajor testvérpárt CSU által is követelt bevándorlás “felső létszámkorlátja” helyett a “létszámot érezhetően csökkentő intézkedések” fordulat került.

Az ezer küldött 9 percig tapsolt Merkelnek, aki világos követeléseket is megfogalmazott a bevándorlók felé: Tanuljanak meg németül, és menjenek el dolgozni!

(Merkel beszéde után búcsúzik a küldöttektől.)

Merkelnek és az általa szorgalmazott “nagymegoldásnak” legkésőbb jövő tavaszig kell bizonyítania: Az EU külső határait Törökországban és Líbiában kell(ene) őrizni, ahonnan az ott létrehozandó “biztonsági zónákból” éves “kontingensekben” 400 000 – 1 000 000 migránst kell(ene) közvetlenül Németországba / az EU-ba hozni. Jelenleg ennek a tervnek az EU-n belül nincsen többsége.

B-tervként tehát még mindig ott van Schäuble, és a “kis megoldás”: A 2015-ös egymillió helyett eztán már “csak” évi 400 000 migráns érkezne Németországba, akikkel szemben “szigorúbb” követelményeket támasztanának: Tanuljanak meg németül és menjenek el dolgozni!

Az idő sürget, hiszen Merkel még a 2016 márciusi német tartományi választások előtt, lehetőleg európai szinten szeretné keresztülvinni a “nagy megoldást”, hogy azt a nemzetállamok (pl. 2017-ben a francia szavazók) már ne tudják felülírni, illetve még mielőtt — minimum a kelet-német tartományokban — a bevándorlásellenes AfD párt megerősödésével a német szavazók számára is választható politikai alternatíva jelenjen meg a bevándorlás és a “nyitott kapuk” politikájával szemben. Felkészül Schäuble…