Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Brüsszelig futnak Gyurcsány elől

Egyre több parlamenti ellenzéki párt hozza nyilvánosságra EP-listáját. E listák egyik közös pontja, hogy rengeteg ellenzéki országgyűlési képviselő menekülne a DK-val közös tüntikézés, bohóckodás és ezzel járó fényképezkedés elől a jól fizető Brüsszelbe. Legtöbben közülük a Jobbikból.

A hazai ellenzék nem képes túllépni saját árnyékán. Már mindent és mindennek az ellenkezőjét kipróbáltak, hogy hatalomra kerüljenek. A legnagyobb sasszékat már eddig is a Jobbik mutatta be, és a sokadik Soros-forgatókönyvet követve csak folytatják a karakter-harakirit.

Az új recept szerint most éppen Szerbiától Szlovákián át Lengyel- és Magyarországig próbálják egy akolba terelni a bevándorlásellenes kormánypártok ellenzékét, abban bízva, hogy ha sikerül a különböző pártok szavazóit összeadni, akkor végre nyernek. Így született a Gyurcsány Ferenc DK-jától a Jobbikig terjedő szivárványkoalíció.

Brüsszelig futnának előle. 


Az elméletben sem működő modell láthatóan a gyakorlatban is csődöt mondott. Az ellenzéknek itthon nem sok babér terem. E cikk írásakor a március 15-i összellenzéki gigatüntetés közösségi oldalán ezerkétszázan jelezték részvételüket, százzal többen, mint két napja. A hatalomról és pénzről álmodó ellenzéki politikusok vágya így Brüsszelben hamarabb fog teljesülni. A rutinosabb ellenzékiek a “Fogd a pénzt és fuss!” elvet követve menekülnének a hazai ellenzéki lét kilátástalanságából. Nézzük a neveket!

Tóth Bertalan MSZP-elnök volt az első, aki “meglepetésként” került az MSZP EP-lista élére. Az alig ismert politikus aligha lehet húzónév, a döntés mögött sokan egy potenciális menekülési útvonalat sejtettek. Az MSZP zuhanórepülése a felmérések szerint folytatódik, jó ha meg tudják őrizni a szocialisták két és a Párbeszéd egy mandátumát. Amennyiben a mostani három mandátumból kettő sem marad, akkor a regnáló pártelnöknek távoznia kell. Tóth Bertalan le akar ugyan mondani az EP-mandátumáról, erre azonban csak erkölcsi kötelezettsége van, és nem jogi.

Az MSZP-ből már elmenekült Demeter Márta is tovább menekülne Brüsszelbe, ám az LMP kongresszusa nem neki, hanem egy volt képviselőnek adta a leginkább elméletben befutónak számító első listahelyet.

Ha már menekülés, akkor a szavazóinak felét már elveszítő Jobbik országgyűlési képviselői közül szaladnának legtöbben Brüsszelbe. Gyöngyösi Márton elnökhelyettes-frakcióvezető és Jakab Péter pártszóvivő mellé Bana Tibor, Brenner Koloman, Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselők is felkéredzkedtek az EP-listára. A parlamenten kívüli Mi Hazánk elnöke, az ex-jobbikos Toroczkai László is itt hagyná az ellenzéki lét siralomvölgyét és új pártja listavezetőjeként Brüsszelbe menne.

Nagy volt a tolongás a kevés ellenzéki EP-mandátumért, nem is jutott mindenkinek hely. Sebaj, nemsokára indul a következő szabadulóshow. Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő és sajtószóvivő a következő kör előfutáraként már bejelentkezett egri polgármesternek, ő is otthagyná az Országgyűlést. Az már szinte mindegy is, hogy kik lépnek a most távozó B-kategóriás ellenzéki politikusok helyére és Gyurcsány Ferenc mellé a közös ellenzéki színpadra.

 

(Kép forrása itt.)