Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Brüsszeli olajfolt

Az uniós olajszankciók ügye egyre inkább egy olajfoltra kezd hasonlítani, amin a brüsszeli bizottság politikája megcsúszik. Felvetődik a jogállamiság sérülésének és a bizalomvesztésnek a kérdése, nem beszélve a mainstream média agymosásáról, ami a médiaszabadságot veszélyezteti. Még szerencse, hogy mi, magyarok józanul gondolkodunk és szabadon vitatkozhatunk a szankciókról.

A brüsszeli globalista buborékban minden olyan egyszerűnek tűnt. Hétfőn kiszivárogtatják a globalista mainstream médiának az olajszankciók tervét, amely az esti hírműsorokban és másnapi szalagcímekkel kellően megdolgozza a tagországok közvéleményét és kormányait, hogy már kedden-szerdán elfogadják az intézkedéseket.

Menetből akartak támadni, mert angol hasonlattal élve Brüsszel már az összes “alacsonyan csüngő gyümölcsöt leszedte” az Oroszország ellenes szankciók terén, így már csak a “magasan csüngő”, nehezebben elérhető gyümölcsök, vagyis a tagországoknak is komoly életszínvonal esést okozó  szankciók maradtak. Az ezek elfogadásához szükséges érdemi vitát akarták ezzel a gyerekes tervvel megúszni, ami felveti a jogállamiság sérülésének kérdését.

Ursula, azt mondták, hogy 2027


Egy ilyen húsbavágó intézkedés az olcsó vezetékes orosz energiáról való végleges leállásról és az ezzel járó életszínvonal-esésről szóló döntés elfogadása előtt ugyanis hatástanulmányokra, átmeneti tervekre és őszinteségre van szükség. A bizottság energiaszankciós politikája a koronavírus-járvány előtti európai életformától merőben elérő társadalmi modellt eredményez, amiről szintén írtunk, és amiről Brüsszel valahogy elfelejt részleteket elárulni.

Persze érthető a sietség és a részletek rejtegetése. Macron elnök 2018-ban már felemelte két euró fölé az üzemanyag árát, ami a sárgamellényes tüntetésekhez vezetett. Most újra két euró arrafelé az üzemanyag ára, amiért a többség az oroszokat hibáztatja, ám mi lesz, ha az uniós szankciók miatt tartósan 3-4, vagy akár 5 euró lesz egy liter üzemanyag?

Felvetődik a bizalomvesztés kérdése is a bizottság felé, hiszen milyen ügymenet az, ahol a mainstream médiát használják üzenő füzetként és nem az állam- és kormányfők fórumát, ahol érdemi vitára van lehetőség. Mit fognak legközelebb így szivárogtatni? A gázszankciókat???

Orbán Viktor rádióinterjújában megismételte, hogy a magyar kormány álláspontja világos: a háború költségeit nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni, és nem szabad olyan szankciót elfogadni, ami gazdaságilag bennünket jobban sújt, mint Oroszországot. Ez találkozik a magyar emberek elsöprő többségének véleményével, ami a Századvég friss kutatásából is kiolvasható.

A miniszterelnöknek igaza van, amikor ebben az interjújában emlékeztetett a legutóbbi Európai Tanács ülésen született döntésről, miszerint az EU egy ötéves átmeneti időszak során függetlenedik az orosz energiától, vagyis 2027-ig. Ki tudja, addigra talán a háború is véget ér és a fegyverek elhallgatásával térségünkben visszatérhetünk ahhoz a modellhez, amelyben az ukránok tranzitbevételhez, mi pedig megfizethető energiához jutunk. Ha nem csúszunk el a brüsszeli olajfolton, fűtött szobákban és pörgő gazdasággal léphetünk konfliktusokkal teli világunk következő stádiumába.

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand