Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Brüsszel a vakcinaútlevelet is elbaltázza

Már megint mi jártunk jól! Miközben Berlin és Brüsszel a járványkezelést is az integráció elmélyítésére használná és ezért hibát hibára halmoz, a magyar kormány cselekszik.

Ezért lesz nekünk jó nyarunk! Ahogy tavaly az uniós Corona-alkalmazásnál, úgy idén az uniós vakcinaútlevél körül is rosszul állnak a dolgok.

A brüsszeli elefántcsonttoronyban két dolog fontos. A korrupció, avagy hogyan érkezzen négymillió euró egy uniós biztos számlájára. A “one size fits all” megoldások erőltetése, vagyis a föderalizáció. Ebből következik a második szempont, a 480 millió fogyasztó egyetlen nagy piaccá való összegyúrása. Ennek a folyamatnak a legújabb fejezete az egészségügyi unió.

Az Евросою́з EU már több uniót indított útjára, amelyek közül az energiaunió inkább sikeres, míg a bankunió még számos sebből vérzik. Sebaj, máris itt van az egészségügyi unió, ami ismét német mintát követne. Nézzük a részleteket!


A német parlament nemrég fogadta el a “szövetségi vészfék-törvényt”, amely a 16 tartománytól a berlini kormányhoz helyezi és egységesíti a járványkezelést. Ehhez az ún. i-számot veszik alapul, ami a százezer lakosra vetített fertőzések számának hétnapos átlaga. Valami hasonlót javasolt nemrég Angela Merkel az Európai Néppárt videókonferenciáján, ahol az ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) megerősítését szorgalmazta, akár szerződésmódosítás által.

A tagországok eddig eltérő módszertan alapján és nem teljeskörűen küldték meg járványadataikat az uniós hivatalnak, amely ezek alapján ajánlásokat fogalmaz meg. A terv szerint — a fenti német mintára — az adatszolgáltatás egységes, rendszeres és kötelező lenne, ami alapján az ECDC kötelező irányelveket fogalmazna meg. Félreértés ne essék, egy ilyen összehangolt járványkezelésnek igenis van létjogosultsága, ám ezzel létrejönne a nagy oltási piac, amit a multik uralnának. Brüsszel már le is kötötte a 3. és 4. oltásokhoz szükséges vakcinákat, holott jövőre várhatóan már lesz magyar oltóanyag is.

A következő lépés a vakcinaútlevél lenne, ami a tagországok közötti szabad mozgást hivatott biztosítani. Alapjában ez is egy jó ötlet. A katasztrofális brüsszeli vakcinabeszerzés miatt a legtöbb tagország azonban csak a nyár közepére-végére éri el a nyájimmunitást, így sok európai, köztük számos fiatal, csak késve élvezheti ennek előnyét.

Ó! IÓ! CIÓ! Vakcináció!

Németországban ráadásul a WHO könnyen hamisítható sárga oltási könyvébe jegyzik fel az oltást, egységes digitális egészségügyi akta (ELGA) híján az adatokat újból be kell vinni a vakcinaútlevél és a QR-kód kiadásához. A fenti logika mentén a vakcinaútlevél kevéssé a szabad mozgást hivatott szolgálni, mint az ELGA-rendszer iránti igény megteremtését, vagyis — ugyancsak német mintára — az egységes uniós digitális betegtörténetét. Mondani sem kell, hogy egy ilyen egységes nyilvántartás az adatvédők rémálma egészségbiztosítók, bankok, gyógyszergyárak és más for-profit egészségügyi szolgáltatók aranybányája lenne.

Az sosem jó, amikor egy lóról sok bőrt akarnak lehúzni. Úgy tűnik, Brüsszel lassúsága a túl sok szempont egyidejű követéséből ered, ami felértékeli a gyorsan cselekvő tagállamokat. Ezért is ilyen nagy a kontraszt a magyar és a brüsszeli politika között.

Miközben tehát az eurokraták a multiknak és a föderalizációnak kedvező nagy rendszereken barkácsolnak, addig a magyar kormány több forrásból rendelt biztonságos vakcinákat » gyorsabb tempóban oltotta a lakosságot » korábban kezdhette meg a fokozatos nyitást » kétoldalú megállapodásokkal egyre több ország kapuját nyitja meg a külföldön nyaralni vágyó magyarok előtt. Ezért nem büntetni és kioktatni kéne Magyarországot, hanem tanulni tőle

(Kép forrása: A szerző felvétele.)