Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Botka Brüsszelben bizniszel

Lengyel László nyíltan elismerte: Botkáék Brüsszelből várnak pénzt, paripát és fegyvert az Orbán-kormány leváltásához.

Lengyel László lassan harminc éve sikeresen hiteti el a szocialistákkal, hogy ért a politikához. Pedig soha, egyetlenegy jóslata sem vált valóra, egyik királycsináló-mesterterve sem vezetett sikerre.


Ennek ellenére Lengyel ma Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Ez a tény már önmagában is jelzésértékű a szocialisták évek, évtizedek óta zajló megújulásával kapcsolatban, de most koncentráljunk a tanácsadóra. 

Lengyel László tehát Botka tanácsadójaként visszatért a közéletbe: a hétvégi Népszavában a 2018-as választásokról értekezett, hétfőn pedig az ATV vendége volt. Lengyel írásban és szóban egyaránt keresetlen őszinteséggel hangoztatta, hogy a balliberális tábornak Brüsszelből kell támogatást és pénzt kérnie (és kapnia) ahhoz, hogy le tudják váltani az Orbán-kormányt. Ez a külső beavatkozás természetesen nem számít a magyar szuverenitás megsértésének, a "nemes" cél érdekében minden eszköz megengedett. 

Mindenesetre Lengyel László rengeteg munkát spórolt meg a kormánypártoknak, amikor nyíltan elismerte: Botkáék Brüsszelből várnak pénzt, paripát és fegyvert az Orbán-kormány leváltásához. A Fidesz-KDNP pártszövetség ugyanis hosszú ideje hangoztatja, hogy Botka Brüsszel embere, és a brüsszeli támogatás ára a déli határzár lebontása. Erre maga Botka László is utalt, nem is egyszer (legutóbb itt), de egyértelmű bizonyíték mindeddig nem került napvilágra. Lengyel Lászlónak köszönhetően most már biztosan tudhatjuk: tényleg ennyire egyszerű a képlet. 

Kiváncsi voltam, hogy vajon Botka László elhatárolódik-e tanácsadójától, de erre eddig nem került sor. Sőt, ma Brüsszelben tárgyal, amivel igazolja az elméletet, miszerint a sikeres összeesküvést nyíltan kell szőni. 

Mindezek után kíváncsian várom, hogy Botka megkapja-e az áhított pénzt, vagy csak egy erővágót nyomnak a kezébe a kerítésbontáshoz?  

 

(Kép forrása itt.)