Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Blokádtörő hajókkal érkezik az “ideiglenes” migránskvóta

Talán nem csak nekem volt gyanús a blokádtörő migránshajók kapitányai — különösen Carola Rackete — körüli hírverés a mainstream médiában. Az érzelemdús képekkel habosított felvezetés után Berlin és Brüsszel most “ideiglenes” kvótát akar bevezetni az illegális migránsok szétosztására. Mi, magyarok tudjuk, hogy az “ideiglenesség” akár 40 évig is eltarthat.

Ne legyenek kétségeink! Berlin és Brüsszel nem adta fel a kötelező betelepítés tervét, ők –minden eddigi tapasztalat és lakossági / szavazói ellenállás dacára – továbbra is így akarják a nyugdíjba vonuló és hiányzó munkaerőt pótolni. Ez csak persze csak papíron működik.

Az újkori népvándorlás 2015-ös tetőzése óta eltelt négy évben a Németországba érkező migránsoknak ugyanis még mindig csak harmada állt munkába. Az alkalmazásban álló migránsok kétharmada ráadásul — nyelvismeret és megfelelő szaktudás híján — atipikus foglalkoztatott, vagyis minimálbérért dolgozik.

Nagy botrány = sok mikroadomány.


A hangzatos ígéretek szerint azonban – főként Szíriából és Irakból – agysebészek és magfizikusok a legaktívabb és legképzettebb fiatalok érkeztek, akiknél az integrációs befektetés hamar megtérül. Azóta a németek évente euró tízmilliárdokat költenek a migrációra, a megtérülésre azonban politikailag nem korrekt rákérdezni.

A migránskvóta erőltetésének persze politikai okai is vannak: A migránshelyzetre hivatkozva vonnának el hatásköröket a tagállamoktól, Angela Merkel szavaival (pl. a határőrizetnél) akár a tagországok ellenkezésével szemben is. Ami most nem megy szép szóval, azt majd a többségi szavazásra való áttérés után nyomják le az európaiak torkán. Az akadékoskodó Lengyel- és Magyarország szavazati jogát a “demokrácia eljárásnak” csúfolt zsarolással vennék el, Olaszországot túlzott deficit eljárással fenyegetik.

A bátor olasz belügyminiszter és az új olasz kormány megállította a középső mediterrán útvonalon érkező beáramlást. Milyen “meglepő”, hogy pont az új brüsszeli bizottsági elnök meghallgatása idején támadnak a blokádtörő hajók? Látszik, hogy napirenden akarják a témát tartani és lehetőleg még a Soros György országos cimborái által irányított Bizottság mandátuma alatt akarják az “ideiglenes” migránskvótát keresztülverni, amit Dimitirs Avramopoulos uniós biztos a minap javasolt.

A migránshajók körüli herce-hurca egymillió euró “mikroadományt” hozott a gyanú szerint az embercsempészekkel összejátszó “civilek” konyhájára. Ne legyenek kétségeink, ők még több embert hoznának Európába, így egy “ideiglenes” és “önkéntes” szétosztási kvótából hamar állandó és kötelező kvóta lenne.

 

(Kép forrása: itt.)