A bajor politikus álláspontját a szél ide-oda fújja. A CSU előző elnöke, Horst Seehofer idején még konzervatív volt, ám amikor kiderült, hogy ez kevés a bizottsági elnökséghez, Angela Merkel politikáját követve ő is balra sasszézott.

Ennek része a Soros-egyetemért való aggódás is. Ahogyan arra már többen rámutattak, a veterán spekuláns hálózata legalább 226 jelenlegi EP-képviselőt tudhat “megbízható szövetségesei” között. A Néppárt soraiban is legalább 36-an vannak, akik közül sokan újráznak májusban.

A CEU ügye a balliberális gőg iskolapéldája. Már hat éve tudott volt, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívüli anyaintézménnyel rendelkező, küldöldi diplomát kiállító hazai egyetemekre új akkreditációs szabályok fognak vonatkozni. A kormány és a hazai felőoktatási intézmények ugyanis meg akarták szüntetni azt a versenyelőnyt, hogy diákok egy képzéssel két diplomát kapjanak.

Ezért már csak olyan külföldi egyetemeket akkreditáltak, melyek anyaországában valóban működő campusa van. A CEU ezt nem tudta, és legyünk őszinték, nem is nagyon akarta teljesíteni. Az “ő” elvárásuk és az “ő” véleményük szerint a kormánynak a status quo ante-t kellett volna prolongálnia. Sokáig nem látszott, hogy a CEU vezetése az ultimátumok mellett bármilyen erőfeszítést tenne a magyar törvényeknek való megfelelésre. Csak a Bard College-dzsal 2017 nyarán kötött megállapodást tették a kirakatba, majd tavaly decemberben egy újabb ultimátum után bejelentették, hogy az amerikai diplomát adó képzéseiket Bécsbe viszik.

Nehéz lesz felturbósítani. A CEU New York államban található "campusa" mindössze egy tornácos, fehérre meszelt faházból áll.


Itt jön képbe Manfred Weber, aki a nemrég Budapest járt amerikai külügyminiszternél is jobban aggódik a Soros-egyetemért. A CEU Budapesten tartása érdekében még a BMW-nél is házalt. Az autógyár józanságát mutatja, hogy nem az áltudományos genderszakot, hanem a cég amerikai partneregyetemeinek műszaki képzését akarnák Budapestre hozni.

Az első nyilatkozatokból azonban az látszik, hogy a CEU vezetése nem ilyen lovat akar. Ők a társadalomtudományi képzést tartanák a magyar fővárosban, Weber hiába jön nekik a mérnökképzéssel, majd udvariasan kukázzák a tervét.

A CEU vezetése most újabb ultimátummal állt elő: A kormány adjon jogi garanciát a status quo ante-ra, azaz a minden más külföldi egyetemre vonatkozó szabályok alóli menetességre. Különben nem tárgyalnak a bajorokkal sem. Szerintem nem is nagyon akartak, így Weber nem más, mint a CEU “hasznos idiótája”, aki saját ultimátumának áldozatává vált. Nem először taktikázta el magát.

 

(Kép forrása: itt.)