Manfred Weber egy megfontolt politikus, aki pártja, a bajor CSU liberális szárnyához tartozik. Most mégis rátámadt a német mainstream média, mert szerinte a migránsválság megoldásánál a visegrádi országoknak és személy szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek kulcsszerep jut. Ezt a vitát vágja el a német mainstream média azzal, hogy néhány szerencsétlen szó miatt lenácizza Webert.


A migránsválság kapcsán a német nyelvterület bevándorlásbarát mainstream médiája azt terjeszti, hogy azért jön kevesebb migráns, mert az EU (valójában Merkel kancellár) megállapodott Törökországgal a nyugat-balkáni útvonal lezárásáról. Ebben a narratívában a visegrádiaknak és Sebastian Kurz akkori osztrák külügyminiszternek csak mellékszerep jut, a fő érdem Merkelé és Junckeré.

Arról már kevesebb szót ejtenek, hogy a 2016. márciusi megállapodás előtt Magyarország már határkerítést és jogi határzárat húzott az újkori népvándorlás elé, illetve a V4 országok rendőri erővel is segítették a frontországnak számító Szerbiát és Macedóniát. Azt sem firtatják, hogy a migránsválság csúcsán is igazából csak Ausztria, Német- és Svédország nyitotta meg kapuit az eufemisztikusan “menekülőknek” nevezett migránsok előtt, és azóta Németország egyedül maradt a Willkommenskulturral.

A CSU mostani pártértekezletén Orbán Viktor a migráció korlátozásának szükségszerűségéről beszélt, és arról, hogy a valódi menekülteket Európán kívül kell biztonságba helyezni, ott kell nekik segíteni. A berlini nagykoalíciós tárgyalások nyitónapján persze Merkelék nem akarják, hogy a német médiában és társadalomban nyílt vita legyen a migrációról. Szerintük “működik” az EU-Törökország egyezmény, és a kötelező betelepítési kvóta lenne az egyedüli “jó” megoldás.

Weber, aki az Európai Parlament néppárti frakciójának is a vezetője egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy 2018-ban végleg (azaz tartósan) meg kéne oldani a migránskérdést. Szóhasználata nem volt szerencsés, mert az hasonlít a nemzetiszocialisták által a zsidókérdésnél használt “végső megoldás” kifejezéshez. Weber nem náci, szavait csak az érti félre, aki akarja.

A német mainstream média ebbe a valóban szerencsétlen szóhasználatba kapaszkodott bele, hogy elterelje a figyelmet Weber valódi mondanivalójáról: Szerinte a migránskérdést még az idén rendezni kell, és a bevándorlásbarát “európai szolidaritás” mellett mérlegelni kell a visegrádiak által javasolt “rugalmas szolidaritás” lehetőségét is. Ennyit mondott, nem többet.

A jelek szerint lassan Brüsszelben is fordul a szél, ugyanis nemrégiben Donald Tusk is a kötelező betelepítési kvóták értelmetlenségéről beszélt. Kapott ő is hideget-meleget ezért.

 

(Kép forrása: twitter.com/manfredweber)