Történt ugyanis, hogy az Európai Bizottság szóvivője a minap egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a Bizottság elvárja a magyar kormánytól, hogy megvédje a schengeni határokat, de támogatást, na, azt nem adnak hozzá. Magyarország oldja meg, ahogy akarja – lényegében ez az elvárás.

Pedig nem nehéz belátni, hogy az idén várható 200-250 ezer határsértő feltartóztatása jócskán túlmutat egy alig tízmilliós ország anyagi, fizikai lehetőségein. Az Unió ugyan ad 60 millió eurót, ami egyrészről alamizsnának is kevés, ráadásul ezt nem fordíthatjuk a határok megvédésére, csak az illegális bevándorlók beilleszkedésének elősegítésére. Vagyis védjük meg az Európai Unió határát a magyar adófizetők pénzéből és nyújtsunk képzést a bevándorlóknak uniós támogatásból.


Az is jellemző, ahogy a Bizottság a déli magyar határszakaszon épülő műszaki zárhoz viszonyul. Nem tetszik, de nem szólunk bele – adta tudtunkra a bizottsági szóvivő. Tiszta szerencse, mert egyébként semmilyen lehetősége nem lenne Magyarországnak, hogy a bevándorlók áradatát megfékezze, köszönhetően annak a 2012-es uniós rendelkezésnek, amely az illegális határátlépők őrizetbe vételét megtiltja. Tegyük fel a kérdést: milyen módon lehet biztosítani a schengeni határt, ha a határsértőket nem lehet azonnal visszazsuppolni, sem őrizetbe venni? A kerítésen kívül nagyon más eszköz nincs, amit az EB saját bevallása szerint „nagylelkűen” megtűr, mintha a kerítésépítés a magyarok ősi, barbár szokása lenne, amely itt maradt a gyepű-rendszer korából, mint a spanyoloknál a bikaviadal, vagy Angliában a devonshire-i rókamészárlás. 

(Az épülő ideiglenes biztonsági határzár. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi van a Calais-i kerítéssel, Wigand bizottsági szóvivő képes volt azt állítani, hogy az teljesen más, mert az a bevándorlókat védi, nehogy áramütést kapjanak a Csalagútban. Ennyi erővel, a magyar kerítés is a migránsokat védi, nehogy a körúton elgázolja őket a combinó.

Hogy mégis hogyan is kéne megvédeni a határokat, arról persze az Európai Bizottságnak fogalma sincs. De végül is szerencsénk van, mert kérhettek volna két darab rekettyést is úgy, hogy a kettő közötti szintkülönbséget lejtős ösvénnyel hidaljuk át.