Baloldali értelmiségiek (ismertebb nevükön „a civilek”) petíciót indítottak azért, hogy Majtényi László egykori ombudsman legyen Magyarország köztársasági elnöke. Az aláírók között olyan „meghatározó” személyiségeket találunk, mint Bitó László, Heller Ágnes, Kéri László és Göncz Kinga. Impozáns névsor lenne ez, ha a ’90-es éveket írnánk.

(Majtényi László.)


Majtényi ugyan elvállalta a felkérést, de többször kifejtette, hogy saját meglátása szerint is teljesen esélytelen a jelölése. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi értelme van a volt ombudsman jelölésének?

Azok, akik a nyilvánosság elé dobták Majtényi László nevét, két okból tehettek így. Egyrészt, céljuk lehet Majtényi nevének „megjáratása”, hogy egy esetleges ellenzéki együttműködésnek egy már bevezetett személy legyen a miniszterelnök-jelöltje. Tehát ezzel az akcióval szeretnék megkezdeni Majtényi felépítését a baloldali összefogás kormányfőjelöltjének. Ráadásul a baloldal fő szponzorának, Soros Györgynek is megfelelne Majtényi jelölése. A volt ombudsman vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet ugyanis a Soros Alapítvány hozta létre 2003-ban, és az Intézet ma is Soros György egyik kiemelt magyarországi támogatottja.

A másik magyarázat pedig az, hogy a Majtényit jelölők átaludták az elmúlt hét évet, és még mindig azt hiszik, hogy ők kormányoznak, hogy ők igazgatják Magyarország ügyeit. Pedig világuk mára összetöpörödött, jelenleg még a szükséges parlamenti többségük sincs meg ahhoz, hogy Majtényit egyáltalán jelöljék a köztársasági elnöki tisztségre.

De mindez a Bitó-szalont aligha érdekli, számukra a realitások hosszú ideje érdektelenek. Nem számít, hogy Majtényi az emberek nagy része számára teljesen ismeretlen, vagy hogy az egykori ombudsman a bukott SZDSZ rég letűnt ízlésvilágát képviseli. Mindegy, hogy Majtényi alkalmatlan lenne arra, hogy megjelenítse az ország egységét. Csak egy számít: hogy ők Majtényit akarják. Az „Ugocsa nem koronáz” régi mondás az esetükben sokkal inkább úgy hangzik: Ha törik, ha szakad, Ugocsa koronázni akar!