„Szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá, annyira röhejes” – ezekkel a szavakkal jellemezte Frans Timmermans a magyar kormány Soros-plakátjait. Az Európai Bizottság alelnöke szerint nincs összefüggés Soros György migrációs terve és a brüsszeli kényszerbetelepítési kvóta között, az esetleges hasonlóság és egyezés kizárólag a véletlen műve.

Juncker híres csókjaiból Timmermansnak is jutott.


Ha már Timmermans: szeretnénk felidézni egy történetet, ami szerintünk egyáltalán nem röhejes, és nem is zavarba ejtő. Sokkal inkább szégyenletes és szomorú.

Szégyenletes, hogy Timmermans annak az országnak a külügyminisztériumában dolgozott, amelyikről a Hágai Bíróság nemrég világosan kimondta: részben felelőssé tehető a srebrenicai mészárlásért. A 1995-ben bekövetkezett, népírtásnak minősülő vérengzésben közel tízezer embert gyilkoltak le.

A mészárlás idején Timmermans már nem is a holland, hanem az európai külpolitikában tevékenykedett, amely, finoman szólva, szintén nem állt a helyzet magaslatán a boszniai háború kapcsán. A holland politikus 1994 márciusában az Unió külügyi biztosának asszisztense, majd 1995 márciusában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosának személyes tanácsadója és titkára lett. Timmermans és főnöke feladata éppen az lett volna, hogy „figyelemmel kísérje az EBESZ térségben élő nemzeti kisebbségek helyzetét, a komolyabb etnikai válságok megelőzése érdekében csillapítsa az e téren jelentkező feszültségeket.” Röviden és tömören, Timmermans végigjárta azokat a holland és uniós intézményeket, amelyek tehetetlenül asszisztáltak a huszadik század egyik legvéresebb konfliktusához.

Szomorú, hogy mindezek után még nyomát sem találjuk annak, hogy Timmermans sajnálatát fejezte volna ki a történtek miatt, vagy legalább kritikával illette volna az akkori holland és uniós külpolitikát.

Pedig az utóbbi években számtalan bizonyítékát láthattuk Frans Timmermans rendkívül fejlett kritikai érzékének. Szomorú, de a holland politikus azt gondolja, hogy feladata a nemzetállamok számonkérő és lenéző hangnemű kioktatása. Néhány héttel ezelőtt például kijelentette, hogy nyugat-európai szemszögből a muszlim bevándorlók és a magyarok egyformán idegenek, korábban pedig antiszemitizmussal vádolta Orbánt Viktort.

Tényleg ezt a hangnemet akarjuk az Európai Unió nyelvévé tenni?