Szarva közt a tőgyét, mondanák népiesen erre.

A spanyol példa ugyanis sántít. Már az is fura, hogy a német jobbközép vezető politikusa így örvendezik a PSOE, a spanyol szocialisták győzelmének (s ezzel egyszersmind – logikusan - a spanyol jobbközép vereségének). Pedig az ibériai eredmény meglehetősen speciális. A PP (a Néppárt) jókora vereségéhez jócskán hozzájárult korábbi – nem mindennapi - kormányzati szerencsétlenkedésük, amit aztán később az ellenzékben is folytattak, miközben a kormányra emelt szocialisták intézkedései – jó érzékkel és teljes joggal – enyhítették a bérből és fizetésből élő spanyolok terheit.

A hagyományos baloldal pozíciói Európában jelenleg az Ibériai félszigeten – lásd még: Portugália - a legerősebbek, nem úgy, mint Franciaországban és Olaszországban, ahol a megfelelő balközéppártok szinte romokban hevernek, hogy csupán a mediterrán régiót vegyük szemügyre.


A CDU elnök-asszonyának kijelentése arról árulkodik, hogy a hagyományos jobb-és balközéppártok immár hivatalosan sem rejtik véka alá bizonyos érdekazonosságukat. Az őket kritizáló „populista” pártokkal szemben olyan szálakkal kötődnek egymáshoz, amelyek a hagyományos bal-jobb szembenálláson kívül találhatók, hiszen e kötődések a multinacionális profitlogika szolgálatában csupán árnyalatokban különböznek. Ez ugyan még nem írja teljes mértékben felül pártpolitikai elkülönülésüket, sőt a május végi EP-választások után a két nagy pártcsalád várhatóan csökkenő, s egymáshoz mindjobban közelítő mandátumszáma miatt akár párbaj is várható köztük az uniós posztokért, de ez csak a pártpolitika felszíne.  Ráadásul a multiknak végtére is mindegy, hogy mondjuk az Európai Bizottság új elnökét Manfred Webernek, avagy Frans Timmermansnak, netán Michel Barniernek hívják-e, ha a szolgálatkészségük nagyjából azonos. Márpedig azonos.

A multik pontosan tudják, hogy a társadalomkritikai potenciál mostanság a „populista” térfélen sűrűsödik össze, s az a fő politikai üzenete, hogy a régi elitek uralma a régi módon már nem folytatható. A régiek akadálynak, a „populisták” utolsó védvonalnak látják a nemzetet a multinacionális cégek mindent bekebelezni akaró törekvése előtt, s még ennél is ellentétesebbek a tömeges bevándorlás megítélésében vallott nézeteik. Nyugtalanító lehet a régi elitek számára, hogy a bevándorlás ügye még saját reménybeli szavazóikat is megosztja. Számos ország példája bizonyítja, hogy e szavazók jó része elégedetlen a régi középpártok befogadás-politikájával, amely humanista értékekre hivatkozva lényegében a tőke érdekeit képviseli és érvényesíti az adott ország alsóbb rétegeinek rovására.         

Ez utóbbi tényt a nyugati világ középosztályai egyáltalán nem elvont, nagyon is konkrét problémaként érzékelik, aligha véletlen, hogy a folyó kampányok kiemelt toposza mindenütt épp a migráció.

Könnyen előfordulhat, hogy ezek az állampolgárok egy nemzeti parlamenti megmérettetésen még mindig a hagyományos kötődéseik alapján voksolnának, de május végén azért érzékeltetni akarják egyet nem értésüket. Így akár át is szavazhatnak a „populistákra”, vagy egyszerűen csak otthon maradnak. Márpedig ez tovább erősítheti a kiegyenlítődés trendjét a pártcsaládok, a régiek és az újak között. Nincs kizárva, hogy Spanyolországban se lesz ez másként.

Akkor pedig AKK is újfent elgondolkodhat a tévút fogalmán, meg azon is, hogy melyik lépése hová, merre vezet.

 

(Kép forrása itt.)