Múlt pénteken egy radikális iszlamista terrortámadást követett el Stockholmban. Kisteherautójával egy sétálóutca járókelői közé hajtott és négy embert megölt. A terrorista illegális bevándorló volt, akit a svéd hatóságoknak nem sikerült kitoloncolni az országból.

A történtek után arra számíthattunk, hogy a bevándorláspárti svéd elit átértékeli politikáját, és a továbbiakban nem enged be gondolkodás nélkül bárkit az ország területére. A liberálisok azonban ha lehet, még tovább tolják a biciklit, és egészen abszurd ötletekkel állnak elő a terrortámadás kapcsán.


Az egyik legnagyobb skandináv napilap, az Aftonbladet hasábjain megjelent írás szerint a terrortámadások megakadályozhatóak, ha kitiltjuk a városokból az autókat. A lap szerkesztője, Eva Franchell szerint az autók „halálos fegyverekké váltak”, ezért „muszáj kitiltani őket a városközpontokból és más olyan helyekről, ahol járókelők összegyűlnek, ha meg akarjuk védeni az embereket a jövőben.” Ha elsőre nem érti pontosan az összefüggést, nem önben van a hiba. A gázolás csak egyike a terroristák eszköztárának, ezért nagyon nem valószínű, hogy az autók kitiltása megoldást jelentene a terrorizmus problémájára.

Az ötletnek mindenesetre van előzménye a svéd politikában. Nemrég a svéd környezetvédelmi miniszter kiáltotta ki bűnbaknak az autókat. Karolina Skog szerint az autók számának csökkentése egy „feminista kérdés”, ami a „nemek közti egyenlőségről” szól. Az összefüggés talán itt is némi magyarázatra szorul: A miniszterasszony szerint „Az autókat nagyrészt férfiak vezetik, így, ha sok teret biztosítunk az autóknak, akkor valójában a férfiak terét növeljük – a nők rovására”.

Nehéz visszafogottan értékelni a fenti eszmefuttatásokat. Ha nem emberi életekről és egész Európa jövőjét veszélyeztető jelenségről lenne szó, elintézhetnénk az egészet egy kis iróniával.

De a helyzet most véresen komoly, a játék pedig az európai polgárok bőrére megy.

 

(Kép forrása itt.)