(Jean-Claude Juncker.)

Túlszabályozottság, visszaszoruló szubszidiaritás, népszerűségvesztés. Így jellemezte a minap Jean-Claude Juncker az Európai Unió működését. A Európai Bizottság elnöke szerint az Unió túlságosan beavatkozik a polgárok életébe, és azokon a területeken is szabályokat alkot, amelyeket jobb lenne nemzetállami szinten kezelni. Juncker az EU népszerűségvesztéséről is beszélt, belátva, hogy az Unió elsőbbségének hangsúlyozását ma már nem fogadják pozitívan az európai polgárok.


Juncker (ön)kritikus megjegyzéseit olvasva azt hihetnénk, hogy a bizottsági elnök számára is eljött a kijózanodás ideje, és Brüsszel a jövőben Európa valódi problémáival fog foglalkozni.

Az Európai Bizottság önkorlátozásában azonban kár lenne reménykednünk. Juncker mondatainak egyetlen célja az, hogy a közelgő brit referendum előtt lehűtse a kedélyeket. A néhány héttel ezelőtti holland népszavazás eredménye kellemetlenül érintette a brüsszeli elitet, és nem szeretnének még egy pofonba beleszaladni a brit referendum kapcsán. Ez utóbbi ráadásul jóval nagyobbat is csattanna.

Brüsszel tehát kettős akciót folytat az Európai Unióról szóló – a holland, a brit és a magyar – népszavazások kapcsán. Egyik oldalról folyik a referendumok hiteltelenítse, másik oldalról pedig kommunikációs fogásokkal igyekeznek kifogni a szelet az EU-t kritizálók vitorlájából.  

Ne legyenek illúzióink: a junckeri visszavonulás csak egy taktikai lépés, Brüsszel továbbra sem mond le az Európai Egyesült Államok létrehozásának tervéről.