(Kép forrása: itt.) 

Jó ideje nehéz megmondani, milyen álláspontot képviselnek az ellenzéki pártok az egyes szakpolitikai témákban. Mit csinálna a Jobbik az egészségüggyel? Bevezetne-e tandíjat az MSZP, vagy sem? Mit tenne az Együtt a gazdaságpolitika terén? A PM továbbra is támogatná a vagyonadó bevezetését? Hogyan fest az LMP Európa-politikája?

Nem arra gondolok, hogy található-e a pártprogramjukban erre utaló mondat, vagy hogy mondott-e erről másfél évvel ezelőtt valamit Tóbiás József vagy Szabó Rebeka. A kérdés az, hogy az átlag választópolgár képes-e azonosítani az ellenzék politikai profilját, képes-e akár egyetlen mondatot mondani arról, hogy ezek a pártok mivégre léteznek, kiket képviselnek, kikért és kik ellen tevékenykednek.


Talán nincs is semmi meglepő abban, hogy ilyen apró-cseprő kérdésekben nem ismerjük az ellenzéki pártok álláspontját, hiszen a színtelen-szagtalan ellenzék évek óta nem képes vonzó alternatívát kínálni.

Azonban mégiscsak meglepő, hogy egy olyan jelentős kérdésben, mint a kényszerbetelepítés, ami az egész kontinens politikai közbeszédét szervezi, a magyar ellenzéki pártok nem rendelkeznek semmilyen azonosítható állásponttal. Az még valahogy megmagyarázható, hogy taktikai megfontolásokból a népszavazástól való távolmaradásra buzdítanak. Ilyen a pártpolitika. Megmagyarázható, de ahogy Kohn bácsi mondaná: megmagyarázni éppenséggel meg tudom, csak nem értem.

Tényleg azt gondolja az ellenzék, hogy egy ilyen fajsúlyú kérdésben kitérhetnek a válaszadás elől? Előbb-utóbb el fog érkezni az idő, amikor színt kell vallaniuk: támogatják a brüsszeli javaslatot a bevándorlók kötelező, kvóták szerinti szétosztásáról, vagy sem.

A kérdésben Gyurcsány „Belemondom az Arcodba” Ferenc is a falhoz simulva oldalaz. A kvóta kapcsán nagy „európai megoldást” emleget, de közben a népszavazást foggal-körömmel igyekszik elbagatellizálni. A többieknek még ennyire sem futotta.

Mellébeszélésükkel az ellenzéki pártok nem csak inkompetenciájukról mutatnak fel újabb lesújtó képet, hanem magukat is becsapják. Ilyen jelentős kérdésben lehetetlenség kitérni a válaszadás elől.

Ennél még az is jobb lenne, ha őszintén elmondanák, amit gondolnak: részükről akár indulhat is a betelepítési buli.