2015-ben rekord számú, 163 000 migráns érkezett Svédországba. A bevándorlók elszállásolása már rövid távon is problémákat okozott: kezdetben az üresen álló lakásokat töltötték fel migránsokkal, de a svéd kormány Migrációs Irodájának hamarosan kreatívabb megoldásokat kellett találnia. Miután az üres lakások elfogytak, hotelekben szállásolták el a bevándorlókat. Amikor pedig ezek is megteltek, az északabbra fekvő síparadicsomok szálláshelyei következtek.

(Bevándorlók a stockholmi pályaudvaron.)


Ezek a módszerek azonban csak ideiglenesen enyhítették a migrációs krízis okozta lakás-válságot, hiszen az országba özönlő bevándorlóknak hosszú távú lakhatásra van szüksége. A svéd kormány ezért Johan Edstav zöldpárti képviselőt bízta meg, hogy dolgozzon ki tervet a probléma orvosolására.

Edstav pedig arra jutott, hogy az adófizetők pénzéből új városokat kellene építeni a bevándorlók számára. Egy-egy város körülbelül 50 ezer embernek nyújtana szállást, de „a határ a csillagos ég”. A tervek szerint ezekben az új településekben meglenne minden, ami a nagyobb svéd városokat jellemzi: lennének saját centrumaik, munkahelyeik és lakónegyedeik, valamint rendelkeznének minden szolgáltatással, amire csak szüksége lehet az ott élőknek. Peter Eriksson – a szintén zöld párti – lakásügyi miniszter szerint az ötlet „rendkívül izgalmas”, hiszen végre lehetőséget teremt arra, hogy „Svédország megmutassa: lehetséges a hosszú távú és fenntartható építkezés”. 

Magyarul mondva arról van szó, hogy a svéd kormány több tízezres, csak bevándorlók által lakott városokat hozna létre, amelyek teljesen zárt közösséget alkotnának, hiszen az ország többi részétől etnikailag, nyelvileg és kulturálisan – és fizikai értelemben – is elkülönülnek. Párhuzamos társadalmak, állam az államban. Ideális terep az Iszlám Állam, és más szélsőséges iszlamista szervezetek számára.

A dolog pikantériája, hogy a javaslat attól a Zöld Párttól származik, amelynek több politikusáról is kiderült, hogy kapcsolatban áll szélsőséges iszlamista szervezetekkel. Csak hogy néhány példát említsünk: a párt korábbi lakásügyi miniszteréről, Mehmet Kaplanról napvilágot látott egy felvétel, amelyen a Muszlim Testvériség kézjelével üdvözli elvtársait, a Párt társelnöke, Asa Romson pedig egy tévéinterjúban „balesetnek” minősítette a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat.

Ez a Zöld Párt akar tehát migráns-városokat létrehozni Svédország-szerte. Ha elképzelésük megvalósul, már nem csak no-go zónák, hanem no-go városok is lesznek, amelyekben a liberálisok által mantraként ismételt integráció leghalványabb jelével sem találkozhatunk, saría törvénykezéssel viszont annál inkább.