Azután, hogy Karácsony Gergely végre tényleg eldönti, hogy “a f...ért hagytam magam rábeszélni” félmondatról elhíresült hangfelvétel után akar-e még miniszterelnök-jelölt lenni, azon is el kell elgondolkodniuk a balos stratégáknak (vannak még ilyenek?!), hogy MSZP-Párbeszéd, vagy simán MSZP néven állítsanak közös listát.


A bibi ott van, hogy az első verzió szerint 10 százalékot kell megugrani a két szervezetnek, a szocik viszont a legfrissebb kutatások szerint egyedül sem biztos, hogy elérnék ezt az eredményt. Az egy százalék körüli Párbeszéd pedig semmi esetre sem hozza a listának a milliós szavazóbázist. Ha viszont nem ütik meg ezt a limitet, akkor eltűnik az MSZP és a Párbeszéd is a parlamentből (utóbbi most is csak egy fővel, Szabó Tímeával képviselteti magát a házban).

A másik lehetőség, hogy a Párbeszéd – ugyanúgy, ahogy Gémesi György pártja és az LMP – olyan szövetséget köt, miszerint Karácsonyék az MSZP listáján kapnak helyet. Csakhogy ezzel párbeszédék lemondanak az eddig büszkén vállalt “függetlenségükről”, és 2018-ban még külön frakciót sem alapíthatnának, még ha öt politikusuk be is kerülne a parlamentbe.

Fogós, nehéz kérdések ezek, és még nem számoltunk azzal, hogy az MSZP-s esélyes képviselő-jelöltekben mekkora feszültséget kelthet egy nevesincs, mérhetetlen alakulat politikusainak, helyettük való parlamentbe juttatása.

Kíváncsiak vagyunk a megoldásra, főleg azt látva, hogy ekkora mozgások, árulások még 2014-ben sem jellemezték a baloldalt, mint most.  

 

(Kép forrása itt.)