Nem éppen.

Miközben az Európai Parlament arról vitatkozik, hogy megint felütötte-e fejét Magyarországon a diktatúra vagy most kivételesen mégsem, a magyar értelmiség pedig azon rágódik, hogy a bevándorlásról szóló konzultáció kérdései megfelelnek-e az uniós elvárásoknak vagy sem, a kormányzó dán Szociáldemokraták törvényjavaslata értelmében egy Dániába érkező menekültnek heti tíz órát kell dolgoznia a jövőben.


A Dániába érkező bevándorlóknak, menekülteknek tehát a jövőben dolgozniuk kell azért az ellátásért cserébe, amit a dán állam juttat nekik. Nincs tovább ingyen-kenyér. A Szociáldemokraták javaslatát a jobb- és baloldali pártok is kritizálták. Nem, nem azért, mert az antidemokratikus, rasszista vagy kirekesztő lenne: hanem mert nem tartják elég ambiciózusnak…

(Kép forrása: itt.)

Ha valakinek a fentiek olvasása után is kétségei vannak afelől, hogy a bevándorlás problémája téma-e Európában, és hogy vannak-e tabuk ebben a kérdésben, akkor vessen egy pillantást a brit parlamenti választás eredményére: a bevándorlás szigorításával és ezzel kapcsolatban az EU-tagságról szóló népszavazással kampányoló Konzervatív Párt öt év koalíciós kormányzás után abszolút többséget szerzett az Alsóházban.

Nem tudjuk pontosan, Cameronék milyen formában fogják szigorítani a bevándorlási szabályozást, de miután a tegnapi választáson minden várakozást felülmúló felhatalmazást szereztek, hamarosan nagyobb falattal kell megküzdenie az Európai Parlament baloldali és liberális politikusainak, mint egy bevándorlásról szóló kérdéssor.