A magyar jobbközép harmadik kétharmados parlamenti többsége egyedülálló Európában, e tényt még csak-csak megemlítik, de hogy miben speciális ez, nem nagyon került terítékre.


Néhány a legszembetűnőbb különbségek közül: 

Az európai pártszerkezet radikális átalakuláson megy keresztül. Jószerivel megszűnőben van a nagy középpártok közötti váltógazdaság, elitellenes szereplők erősödnek meg, és nemcsak kontinensünk általában labilisabb déli részein, az uniós mag-országokban is. Britannia, ahol a tradicionális politikai beidegződések a legszívósabbak, erre talán a leghalványabb (mégsem ellentmondó) példa, ám a többieknél jóval markánsabban rajzolódik ki a trend. Franciaországban az egykori nagy balközép váltópárt gyakorlatilag már el is tűnt a színről, s nincs jó kondícióban a jobbközép sem, a velejéig elszánt Macron pedig nem képes kitölteni a vákuumot. Hollandiában, Belgiumban szintúgy látványos az új kihívók jelenléte, nem beszélve Olaszországról, ahol a minapi választásokon az Öt Csillag Mozgalom kapta a legtöbb szavazatot. Németországban egyelőre nagykoalíciós megoldásokkal próbálnak ellenszegülni e folyamatnak, kérdés, hogy meddig és milyen sikerrel.

Középpárti fiaskók, új kihívók erősödése – e helyütt szükségképpen leegyszerűsítve így fest az európai képlet.

Ehhez képest Orbán Viktor „centrális erőtér” koncepciója nemcsak papíron, a valóságban is életerősnek látszik.

Miközben a balközép, mint váltópárti alternatíva 2010 óta nálunk is lecseng, a jobbközép kínálatról ez aligha mondható el. Április 8-a előtt (Hódmezővásárhely után) sokan kételkedtek a „centrális erőtér” fenntarthatóságában, a voksok mégis rácáfoltak erre. A koncepció él és virul, sőt, erősödött. A centrum rendületlen, gyengültek viszont a szélek, koalíciós kényszernek – a Fidesz-KDNP felől nézve – nyoma se látszik.

Külső koalíciós partner nélküli jobbközép – ez a stabilitás tényleg példa nélküli ma Európában. De az is hozzátartozik a magyar specialitáshoz, hogy az elitellenes kihívók sem erősödtek meg. A nem is olyan régen még szélsőjobbos Jobbik „néppárti” támadása megrekedt, tapodtat sem sikerült a kormányzati lehetőség közelébe jutniuk, nem úgy, mint a Néppárttal koalíciót alkotó Szabadságpártnak Ausztriában. Még kevésbé lett belőlük olyan nagy párt, mint az ANO Csehországban, de ebben a tekintetben a sokat emlegetett „lengyelesedés” sem egészen pontos. Ott ugyanis a baloldal szétesése után két, közel egyenlő erejű jobboldali tömb alakult ki – hol van ilyesmi Magyarországon?

De ha a többi elitellenes szereplőt tekintjük, akkor sem fedezhetünk fel hasonlóságokat. Az LMP, a Momentum szerény eredményei meg sem közelítik, mondjuk a velük nagyjából egyívású spanyol Podemos, illetve a Ciudadanos masszív jelenlétét, hogy a már említett olasz Öt Csillagról ne is beszéljünk.

Nálunk egyelőre tehát senki sem billentette meg Orbán originális építményét, a centrális erőteret. Mi több, mintha halványodnának a potens kihívók esélyei.

Persze e látványos és immár tartós politikai diadalmenettől még nem oldódnak meg automatikusan a magyar társadalom régi, sok évtizedes, vagy még régebbi gondjai.

Sőt ne legyen kétségünk: a diadal és a felelősség nagysága méretarányosak.

A helyzet ebben is speciális.

 

(Kép forrása: valasztas.hu)