Nemrég írtunk arról, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a kormánypártok júliusra növelni tudták támogatottságukat. A Fidesz-KDNP pártszövetség népszerűsége a júniusi 29 százalékról 31 százalékra emelkedett a teljes népesség körében.

(Az egyéni körzetek várható nyertesei a 2016 júniusi közvélemény-kutatások alapján.)

A kormánypártok támogatottságának emelkedése két szempontból is érdekes fejlemény. Egyrészt, a pártszövetség jelenleg jóval népszerűbb, mint az előző ciklus azonos időszakában (+8%). Másrészt, a ciklus középen a kormányzó pártok támogatottságát nem a növekedés, hanem épp ellenkezőleg, a népszerűségi mélypont szokta jellemezni.


Mindezek fényében érdemes végiggondolnunk, minek köszönhető, hogy a Fidesz-KDNP már egy eleve magas félidős támogatottság mellett is növekedni tudott? A magam részéről az alábbi 5 tényezőben látom az okokat:

1. Hosszú idő után kezdenek kiegyenlítődni a hazai médiaviszonyok. A kezdeti botladozások után az újonnan indított kormánypárti médiumok kezdik kinőni a gyermekbetegségeiket, és egyre látogatottabbá, olvasottabbá, nézettebbé válnak.  Mára a balliberális médiavilág valódi ellenpólusává értek. Ez pedig jelentős előrelépés a kormánypártok számára.

2. Az üzenetek hatékonyabb átviteléhez hozzájárul az is, hogy a kormányzati kommunikáció az utóbbi időben átalakult, szervezetté vált. A kommunikációs feladatok a kormányzati hierarchiában magas szinten vannak reprezentálva, hiszen egy, a területen nagy tapasztalattal rendelkező miniszter irányítja a kormányzat kommunikációját.

3. Az első két ponthoz szorosan kapcsolódik a harmadik elem: újra a Fidesz uralja a politikai napirendet. A közéletben a kormánypártok számára kedvező témákról van szó, a napirenden lévő legfontosabb ügyekben a Fidesz-KDNP-nek világos álláspontja van, amelyet – a hatékony kommunikációnak köszönhetően – meg is tud ismertetni a választópolgárokkal.

4. Mindeközben az ellenzéki pártok egyre mélyülő válságba süllyednek. Az MSZP-nek sikerült egy minden várakozást alulmúló elnököt választania a párt élére. Egy olyan elnököt, aki nemrégen még bíróság előtt állt, aki sosem volt nagyformátumú politikus, aki sosem volt része a politikai fősodornak, sőt, az utóbbi években egyáltalán nem volt része a magyar politikai életnek. Molnár Gyula minden idők legkevesebb szavazattal megválasztott, leggyengébb MSZP-elnöke, akinek a neve ráadásul sokak szemében a korrupcióval fonódik össze.

A Jobbik elnöke leszámolást hajtott végre pártjában. Vona Gábor kiszorította a párt meghatározó, önálló arcéllel rendelkező politikusait, és helyükre jelentéktelen, színtelen-szagtalan pártkatonákat ültetett. A pártbéli leszámolás óta gyakorlatilag egyetlen olyan hír volt, amivel a Jobbik egy rövid időre ismét napirendre tudott kerülni. Néhány héttel ezelőtt napvilágot látott fényképek kínos magánéleti botrányba keverték a párt frakcióvezetőjét, Volner Jánost.

Az LMP Schiffer András távozásával elveszítette legismertebb es legkedveltebb politikusát. Egy kis párt esetében egy ilyen vérveszteség nehezen kiheverhető.

A Demokratikus Koalíciónak továbbra is bérelt helye van a politikai spektrum szélen. Gyurcsánnyal garantált a fennmaradás, de a növekedésre való képtelenség is.

Összességében, míg 2012 derekán már látszott a mozgolódás az ellenzék soraiban, ősszel zászlót bontott Bajnai Gordon, addig a mostani ciklus azonos időszakában az ellenzék alig mutat életjeleket.

5. A foci EB hatása. A magyar válogatott sikerei rég látott egységbe kovácsolták a magyarokat, megerősítették a nemzeti érzést és nemzeti összetartozást. Emellett az elért sikerek kicsorbítják a kormány futball politikáját erő támadások élét.

Mindez lefutottá teszi a 2018-as választásokat? Aligha. Bár Török Gábor állítása, miszerint bárki képes lenne legyőzni Orbánt, nyilvánvaló nonszensz, ugyanakkor nem jelenti, hogy a Fidesz legyőzhetetlen lenne. A következő 2 év gazdasági konjunktúrája, a párt morális, szervezeti állapota és a viharos sebességgel átalakuló geopolitikai helyzet mind döntő befolyással bír a választások kimenetelére. Amit ma biztosan mondhatunk, hogy jelen állás szerint 2018 legnagyobb esélyese a Fidesz.