“Csoda kellene, hogy nyerjek!”

Az “esélyes” jelölt. A “győztesek” jelöltje. A papír tudvalevőleg sokat elbír. Az ellenzéki pártok most abban versenyeznek, hogy melyikük jelöltje legyen helyben a kormánypárti induló fő kihívója.

A Békemenet megmutatta, hogy nincsen kormányváltó hangulat, és az ellenzék továbbra sem tud szavazókat mozgósítani. A baloldal a Hősök tere helyett a zsebkendőnyi Fővám téren ünnepelt, és a Jobbik sem merte bevállalni a Szabadság teret, inkább a mellette lévő, szintén csak falatnyi Batthyányi örökmécses körüli teret választotta. Rossz nyelvek szerint a tömeg felét egyébként is a 106 képviselőjelölt rokona és ismerőse tette ki.


A kampányhajrában élesedik a verseny, és nagyobb a zaj. Gulyás Márton Közös Ország Mozgalma 18 választókerületben mérte meg a közvéleményt, és a legtöbb helyen (például Molnár Gyula MSZP-elnök, vagy Mellár Tamás esetében) az derült ki, hogy még egyetlen ellenzéki jelölt sem nyerne a fideszes indulóval szemben.

Egy másik ilyen oldal a kireszavazzunk.hu, amelyet a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet “gondoz”. Egyik vezetőjük maga ismerte el, hogy trükköznek, amikor nem tüntetik fel a Fidesz/KDNP támogatottságát. Akkor pedig teljesen más lenne a kép, és rögtön kiderülne, hogy az ellenzéknek a legtöbb választókerületben esélye sincsen a győzelemre.

Ezt ismerte el a bizalmas hangfelvételen (0:25) most maga Farkas Gergely is, szerinte “csoda kellene, hogy nyerjek”, pedig a fenti oldal őt “egyértelműen a legesélyesebb ellenzéki jelöltként” hirdeti. Az őszinte elszólásból kiderült, hogyan is állnak valójában.