Az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások egyértelműen a Fidesz erősödését mutatják. Sokan felhívták rá a figyelmet, hogy a nyári hónapok győztese kétségtelenül a Fidesz. A havi mérések elemzése mellett érdemes kicsit messzebbre tekintve összehasonlítani a második és a harmadik Orbán-kormány népszerűségének ciklusbeli alakulását, megnézni azt, hogy hogyan állt a kormánypárt az előző parlamenti ciklus azonos időszakában.


A négy rendszeresen publikáló közvélemény-kutató cég (Medián, Ipsos, Századvég és Nézőpont Intézet) adatainak átlagát véve elmondható, hogy a Fidesz jelenleg két szempontból is jobban áll, mint az előző kormányzati ciklus ugyanezen időszakában.

A Fidesz támogatottsága ma magasabb, mint négy évvel ezelőtt: a teljes népesség körében jelenleg 30,25 százalékon áll. Egy adott hónapban készült mérésnél azonban fontosabbak a trendek. Négy évvel ezelőtt, a 2010-es választás után másfél évvel, 2011 őszén, a Fidesz támogatottsága erős csökkenést mutatott. Ezzel szemben a Fidesz most, 2015 nyarán-őszén növelni tudta szavazótáborát.

Az okok között természetesen ott van a migráció is, de az illegális bevándorlás problémája önmagában nem hozott volna támogatást a kormányzó erőknek. A most vasárnapi felső-ausztriai választásokon például drasztikusan visszaestek a kormányzó osztrák Szociáldemokraták: támogatottságuk 18 százalékra csökkent a korábbi 25-ről.

Angela Merkel népszerűsége szintén mélyponton van: a német kancellár támogatottsága egy hét alatt 3 százalékponttal esett vissza hazájában. Más felmérések szerint Merkel népszerűsége két éves távlatban is mélypontra süllyedt, a jelenlegi kormányzati ciklusban most a legalacsonyabb a kancellár támogatottsága. Ráadásul a németek közel abszolút többsége, 48 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a német kormány a migrációs válságot kezeli.

A magyar kormány támogatottságának növekedését tehát nem maga a migrációs krízis, hanem az arra adott helyes kormányzati fellépés váltotta ki.