Néhány nappal ezelőtt egy fanatikus demokrata aktivista géppisztollyal támadt republikánus kongresszusi képviselőkre Virginia államban. A többeknek életveszélyes sérüléseket okozó támadás politikai indíttatású volt: a büntetett előéletű elkövető tavaly még aktivistaként dolgozott Bernie Sanders demokrata jelölt-aspiráns kampányában.

Az eset sajnos nem egyedi, és nem is elszigetelt jelenség. A baloldal ma világszerte polgárháborús hangulatot szít. Ha egy ballib párt kiesik a hatalomból, hisztériakeltésbe kezd azok ellen, akik nem osztják a liberális dogmákat – ezt tapasztalhatjuk Európában és Magyarországon, és ez történik az Egyesült Államokban is.


A Demokrata Párt és a liberális elit Donald Trump elnökké választása óta hadjáratot folytat az elnök ellen. Egyetemi tanárok, vállalatvezetők, színészek-celebek és médiaszemélyiségek nap mint nap „felszólalnak” Trump ellen – nem egy esetben messze túllépve a jó ízlés határain. Néhány hete például a CNN egyik humoristája az elnök „levágott fejével” pózolt, egy New York-i színház előadásában pedig Trumpnak maszkírozott Julius Caesart szúrnak le a színpadon – hogy csak néhány példát említsünk.

Az ízléstelen performanszok és a túlzó, hisztérikus kijelentések nem maradnak hatás nélkül. A baloldal által gerjesztett hideg polgárháborús hangulat időről időre nyílt erőszakba csap át. Ez történt most is Virginiában, és ez történt 2016 júliusában is, amikor a Black Lives Matter dallasi tüntetésén egy aktivista megölt öt rendőrt, és további hetet súlyosan megsebesített.

A hisztériakeltés javában folyik Európában is – főleg azokban az országokban, ahol a baloldali pártok nem jutnak a kormányrúd közelébe. Amikor azt olvassuk a magyar ballib sajtóban, hogy ők kirekesztik és megbélyegzik azokat a személyeket, azokat a sajtóorgánumokat, akik nem vallják a liberális igazságokat, akkor épp ennek a folyamatnak lehetünk szemtanúi. Ahogyan akkor is, amikor egy liberális mozgalmár fenyegetően lép fel egy jobboldali lap munkatársaival szemben, és ezt a liberális sajtó cinkos hallgatással tűri.

A frusztrált baloldal Magyarországon ugyanúgy hergel, ugyanúgy fizikai agresszióval fenyeget, mint a tengeren túl. Az Egyesült Államokban mára sikerült odáig hisztérizálniuk a híveiket, hogy azok a fizikai erőszakot is elfogadhatónak és legitimnek tartják. A republikánus képviselők elleni támadást a CBS tévécsatorna egyik műsorvezetője például úgy kommentálta: a képviselők „megérdemelték” amit kaptak. Mindeközben liberális Twitter felhasználók tömegei ünnepelték a történteket.

Az erőszak pedig erőszakot szül – ezt bizonyítja a minapi londoni támadás is. És az erőszak, bárhonnan is eredjen, lerombolja mindazt, amit Európa – és a nyugati világ – jelent számunkra.

 

(Kép forrása itt.)