Orbán Viktor bécsi látogatásán a családi pótlék fizetésének Bécs által tervezett szigorítása volt a kevés vitatéma egyike. Bécs és Berlin követné London példáját, és csak a kelet-közép-európai uniós tagországokból érkező vendégmunkások azon gyermekei után fizetné az osztrák, vagy német családi pótlékot, akik valóban ott is élnek.

Csak 25 százalékuk fog dolgozni.


David Cameron a brexit előtt már nekifutott ennek, ám akkor a visegrádi országok tiltakozása miatt a felmenő rendszer alkalmazásában egyeztek meg, azaz a már kint élő és dolgozó uniós állampolgárok továbbra is a brit családi pótlékot kapnák, és csak egy bizonyos határnaptól lépne életbe a szigorúbb szabály.

A német és az osztrák közvélemény kedélyét nem is annyira a náluk dolgozó, azaz járulékfizető kelet-európaiak borzolják, hanem azok a migránsok, akik a nekik kifizetett segélyből hazautaznak “nyaralni”, vagy pénzt küldenek családjuknak. A segély ugyanis a saját szükségletük fedezésére szolgál, és az elvárás szerint a pénzt helyben kéne elkölteni.

Az uniós vendégmunkások családi pótlékának újraszabályozása látszólag szintén ezt a célt szolgálja. A gyerekenként Ausztriában járó 150, vagy a németországi 190 euró a Lajtától keletre sokkal többet ér, és annak ÁFÁ-ja sem a “küldő” ország költségvetését gyarapítja. A patrióta magyar gazdaságpolitika ráadásul a hazai bolthálózatokat támogatja, így a forintra váltott eurót nem mindig a német és osztrák láncok itteni boltjaiban költik el.

Amennyiben a jövőben valóban csak a kint élő gyermekek után járna a magasabb családi pótlék, akkor azt a német és osztrák boltokban költenék el, és az ÁFA is oda folyna be. Az ilyen józan gazdasági megfontolások mellett jelenik meg a bevezetőben már idézett statisztika, amely szerint a nyugati tagországokba költöző kelet-közép európaiaknak többsége termelő munkát végez.

Ha a szigorítás eredményeként eztán nagyobb számban viszik magukkal gyermekeiket, úgy azok nagyobb valószínűséggel ragadnak ott, és alapítanak ott családot. Ami nem jött be a Soros-terv részeként beengedett migránstömegekkel, azt “kicsiben” a kelet-közép-európai vendégmunkások gyermekeivel akarják megvalósítani. Azok a gyerekek viszont nálunk fognak hiányozni. Egyértelmű: elindult a harc a gyermekekért.

 

(Kép forrása: itt.)